Fregata “Regele Ferdinand” va participa în perioada 18 octombrie – 7 noiembrie, la o misiune NATO în Marea Mediterană, iar apoi la un exerciţiu multinaţional organizat Turcia. Obiectivul misiunii NATO îl reprezintă descurajarea activităţilor ilegale pe flancul sudic al NATO şi UE, prin acţiuni de monitorizare a traficului maritim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, fregata “Regele Ferdinand” - cu un elicopter Puma Naval şi o grupă de Forţe Navale pentru Operaţii Speciale (FNOS) ambarcate la bord, a plecat vineri, 18 octombrie, din portul militar Constanţa în Marea Mediterană pentru a participa, în perioada 18 octombrie-7 noiembrie, la Operaţia NATO „Sea Guardian 19” (OSG) şi, în perioada 9-20 noiembrie, la exerciţiul multinaţional „Dogu Akdeniz”, organizat de Turcia.

Obiectivul principal al Operaţiei NATO „Sea Guardian” din Marea Mediterană este descurajarea activităţilor ilegale pe flancul sudic al NATO şi UE, prin acţiuni de monitorizare a traficului maritim. Operaţia este condusă de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

“Prin participarea la misiunile, exerciţiile şi operaţiile NATO, Forţele Navale Române contribuie la efortul Alianţei de asigurare a măsurilor colective de securitate şi demonstrează faptul că România este un partener care îşi îndeplineşte angajamentele asumate”, se arată în comunicat.

Sursa citată spune că pe durata misiunii, fregata “Regele Ferdinand” va face escale în porturile Aksaz (Turcia), Alexandria (Egipt), Haifa (Israel) şi Limassol (Cipru). În porturile Alexandria, Haifa şi Limassol sunt planificate activităţi de diplomaţie navală, vizite şi întâlniri cu oficialităţile civile şi militare locale.

În premieră, Forţele Navale Române, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, au invitat membrii comunităţilor locale româneşti din Egipt, Israel şi Cipru să viziteze fregata „Regele Ferdinand”.

La bordul navei va fi prezentată o parte din activitatea culturală desfăşurată la Cercul Militar Mangalia, prin expunerea unor picturi cu tematică marină realizate de pictorii Niculae Găgeanu şi Alexandru Ghinea, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, precum şi  a volumelor „Poveştile Mării Negre”, autor Cristian Cealera, şi „Lotus stelar”, autor Emilia Dabu. Copiii vor primi cadouri simbolice, pregătite de elevii şi studenţii militari din Forţele Navale Române.

Nava este comandată de comandorul Marian Ioan şi are la bord un echipaj - cu media de vârstă 30 ani - alcătuit din 240 de militari, dintre care nouă femei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.