Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că specialişti din domeniul apei, din ţară dar şi de peste hotare, sunt prezenţi la Constanţa pentru a participa la cea de-a V-a ediţie a Forumului Water Loss Balkans, care se desfăşoară în perioada 31 august – 01 septembrie 2023 la Pavilionul Expoziţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Manifestarea a fost deschisă de preşedintele Asociaţiei Române a Apei, Ilie Vlaicu, care a precizat că lucrurile care astăzi sunt teoretice, mâine vor deveni practice şi specialiştii trebuie să fie tot mai eficienţi şi în condiţii de secetă. 
“Ceea ce se va întâmplă astăzi din punct de vedere teoretic, începând de mâine vom gestiona si din punct de vedere practic; vom aplica cele mai noi tehnologii, vom aplica partea de digitalizare, pentru că în condiţiile de secetă profundă va trebui să fim tot mai eficienţi”, a afirmat Ilie Vlaicu.
La rândul său, directorul general al RAJA, Aurel Presură, că în urma investiţiilor, accesul la servicii calitative de apă a cunoscut o îmbunătăţire în ultimii ani. 
“În România, accesul cetăţenilor la servicii calitative de apă şi de canalizare a cunoscut o îmbunătăţire semnificativă. Aceasta se datorează în mare măsură investiţiilor importante care au fost realizate în ultimii ani de către operatorii regionali din sector. Împărtăşirea experienţei şi schimbul de opinii între operatorii de utilităţi de apă si profesioniştii din sector vor spori eficienţa în gestionarea serviciilor publice. Gestionarea resurselor de apă, proiectarea şi planificarea reţelelor, modelele hidraulice, managementul presiunii, detectarea scurgerilor şi gestionarea infrastructurii, sunt subiecte care trebuie să depăşească sfera strictă de cunoaştere a specialiştilor în domeniu. Ele trebuie împărtăşite şi aduse la cunoştinţă şi autorităţilor locale, naţionale şi regionale, factorilor de decizie, decidenţilor guvernamentali şi europeni, care trebuie să înţeleagă specificul local, regional şi problemele specifice ale unei zone sau alteia”, a explicat directorul general al RAJA. 
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a vorbit despre modul în care sunt controlate şi reduse pierderile de apă înregistrate în sistemul de alimentare.  
“Astăzi am discutat, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului şi Expoziţiei Water Loss Balkans, câteva aspecte importante ale activităţii operatorilor de utilităţi de apă şi modul în care aceştia reuşesc să controleze şi chiar să reducă pierderile de apă înregistrate în sistemul de alimentare. Evenimentul, găzduit de RAJA, Asociaţia Română a Apei şi AKATED TSITT, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa, reprezintă un real suport în identificarea unor soluţii fezabile pentru sporirea eficienţei în gestionarea acestor aspecte, care influenţează în mod direct inclusiv relaţionarea cu consumatorii”, a precizat Mihai Lupu.  
RAJA a adăugat că forum internaţional şi expoziţie de promovare a celor mai noi tehnologii din domeniul apei şi canalizării, Water Loss Balkans reuneşte profesionişti din domeniul apei, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, consultanţi, antreprenori şi reprezentanţi ai mediului academic care au ca interes comun eficienţa operaţională. 
Obiectivul evenimentului este de a documenta know-how-ul disponibil şi de a aborda în mod interactiv perspectivele complexe legate de gestionarea eficientă a resurselor de apă.  
În cadrul conferinţei vor fi susţinute 21 de expuneri de către participanţi din Franţa, Israel, Portugalia, Republica Cehă, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ţările De Jos (Olanda), Ungaria şi România.
Pe parcursul celor două zile de lucrări sunt programate seminare şi ateliere de lucru cu dezbateri şi studii de caz, fiind abordate diferite teme cu privire la necesităţile şi provocările din domeniul apei, performanţa în managementul reţelelor, soluţii sustenabile, modalităţi de îmbunătăţire a cartografierii şi monitorizării infrastructurii de apă, reducerea consumurilor tehnologice şi implicit a energiei utilizate, procedee IT relevante şi reţele inteligente etc.
Regia Autonomă Judeţeană de Apă a explicat că gestionarea eficientă a rezervelor de apă reprezintă o problemă majoră, nu numai pentru România, iar peste tot în Europa, şi nu numai, se observă un interes deosebit pentru protejarea eficientă a resurselor de apă. 
„Ca societate-etalon în domeniu, suntem conştienţi de responsabilitatea care ne revine, atât faţă de abonaţii noştri, dar şi faţă de ceilalţi jucători din piaţă. Nu întâmplător compania RAJA Constanta are un proiect în derulare de reducere a pierderilor de apă în valoare de 10 milioane euro din surse proprii. În colaborare cu ARA, suntem preocupaţi de modul în care o problemă de o asemenea importanţă este percepută şi gestionată la nivel naţional şi regional. Schimbările climatice au consecinţe asupra resurselor de apă, prin urmare este nevoie şi de o abordare bazată pe riscuri, inclusiv reducerea  pierderilor. Fenomene în creştere, precum deficitul de apă din ce în ce mai mare, secetele, impun măsuri mai drastice pentru limitarea pierderilor de apă. Concluziile acestui forum, soluţiile si tehnologiile propuse pentru reducerea pierderilor de apă, vor fi aduse la cunoştinţa şi în atenţia tuturor celor interesaţi, ce pot contribui la reducerea acestui fenomen”, a mai afirmat directorul general al RAJA.
Programul evenimentului organizat la Constanţa cuprinde printre altele şi vizite la unele dintre punctele de lucru ale RAJA SA, printre care şi Captarea de apă Cişmea I, cea mai importantă sursă de apă potabilă a oraşului Constanţa. Aici se află şi Cişmeaua otomană, construită în anul 1864 în timpul domniei sultanului Abdul Aziz, reabilitată şi pusă în valoare de către RAJA în anul 2016. 
“Reprezentanţii celor mai puternice companii din străinătate prezente la eveniment au vizitat şi sediul central al companiei, unde gazdele au făcut cunoscute date importante din istoria fascinantă a străvechii cetăţi Tomis, pornind de la primele încercări de aducţiune a apei în epoca romană până în zilele noastre. S-a pus accent pe dinamica dezvoltării companiei RAJA în timp, care s-a axat pe adoptarea unor soluţii sustenabile şi pe implementarea celor mai noi tehnologii: dezvoltarea sistemelor automate de monitorizare şi control GIS şi SCADA, management digitalizat al infrastructurii de apă şi apă uzată, parcuri fotovoltaice pentru un viitor verde, dar şi pentru reducerea dependenţei locale de sursele energetice naţionale, controlul poluării în spiritul dezvoltării durabile, adaptarea la schimbările climatice etc”, se mai arată în comunicatul RAJA. 
Regia Autonomă Judeţeană de Apă a prezentat oaspeţilor propriile strategii şi obiective privind dezvoltarea unor servicii eficiente, durabile şi fiabile conforme cu cerinţele europene, precum şi accesarea şi utilizarea eficientă de fonduri externe pentru dezvoltarea sectorului de apă şi canalizare capabile să se adapteze noilor cerinţe. Colectarea apelor uzate menajere se realizează în 38 de localităţi, iar epurarea apelor uzate se efectuează în cadrul a 21 staţii de epurare dotate cu tehnologie de ultimă generaţie, proiectate să răspundă celor mai exigente cerinţe.
În 2023, RAJA se dovedeşte a fi un operator regional puternic care activează în 170 de localităţi din şapte judeţe: Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov şi Bacău. Compania investeşte constant în modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată, astfel încât să asigure servicii la cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă. 
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a declarat că RAJA este cel mai mare operator regional de servicii publice din ţară. 
“Pe lângă întindere şi performanţă, compania de apă este poate cea mai veche în acest domeniu, cu rădăcini puternic înfipte în istorie. În prezent, RAJA SA este cel mai mare operator regional de servicii publice din România în domeniul alimentării cu apă potabilă şi epurării apelor uzate. RAJA are în primul rând cei mai mari specialişti, care au transformat compania într-un model de bune practici pe parte de infrastructură apă şi canalizare. De la atragerea de fonduri europene, peste 1,2 miliarde euro, până la implementarea celor mai noi tehnologii, tot timpul RAJA SA a fost şi este un lider în rândul companiilor de profil ”, a precizat primarul Vergil Chiţac. 
Expoziţia de specialitate vine şi ea în întâmpinarea nevoilor operatorilor de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare cu soluţii, echipamente şi tehnologii specifice, determinante pentru viitor în industria apei.  Aceasta este deschisă publicului vizitator joi şi vineri, între orele 11.00 şi 17.00.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Română a Apei (ARA) împreună cu RAJA SA şi Turkish Society for Infrastructure and Trenchless Technologies (TSITT).
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.