Federaţia ”Solidaritatea Sanitară" solicită tuturor parlamentarilor şi decidenţilor politici să oprească ”vânătoare de vrăjitoare" pe care-o constituie testarea lucrătorilor din sănătate nevaccinaţi pe banii lor. ”Profesioniştii din sănătatea au nevoie în această perioadă de sprijin, nu de un stres suplimentar generat de atitudinile inadecvate ale autorităţilor şi politicienilor”, au transmis sindicaliştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În condiţiile în care datele epidemiologice indică existenţa unui risc de infectare şi transmitere şi în cazul persoanelor vaccinate (chiar dacă în cazul acestora acest risc este mult mai mic), este evident că singura măsură adecvată o constituie instituirea unui program de testarea gratuită a tuturor lucrătorilor din sănătate! Domnilor politicieni, opriţi hărţuirea unora dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate pe tema testării obligatorie pe costurile lor (majoritatea celor nevaccinaţi având o probabilitate semnificativă de-a avea deja imunitate în urma trecerii prin boală/infecţie) şi introduceţi urgent posibilitatea de testare gratuită a tuturor profesioniştilor din sănătate”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”.  

Aceştia susţin că nivelul maxim de protecţie a pacienţilor în condiţiile actuale îl constituie testarea în masă a lucrătorilor şi pacienţilor.  

”Asemenea pacienţilor, lucrătorii din sănătate trebuie să aibă acces la testarea gratuită, indiferent de statusul lor vaccinal. Federaţia ”Solidaritatea Sanitară" îşi menţine în continuare recomandarea pentru vaccinare, adresată tuturor lucrătorilor din sănătate care nu sunt imunizaţi. În acelaşi timp, ne menţinem solicitarea adresată autorităţilor de centrare a intervenţiilor pe convingerea lucrătorilor, nu pe obligarea lor”, au mai transmis sindicaliştii. 
 
Potrivit acestora, ţinta oricărei campanii de conştientizare trebuie să fie creşterea ponderii lucrătorilor imunizaţi.  

”Atingerea acestui obiectiv este condiţionată de corecta cunoaştere a realităţii, aceasta implicând un screening naţional al lucrătorilor din sănătate pentru a-i identifica pe toţi cei care au fost vaccinaţi sau au dobândit imunitate în urma trecerii prin boală/infectare”, au mai transmis sindicaliştii.  

Potrivit acestora, ”încercarea de-a transfera costurile incompetenţei guvernamentale pe seama lucrătorilor din sănătate prin intermediul obligaţiei la testarea pe costurile lor (şi implicită, la vaccinare) a unor lucrători imunizaţi constituie o gravă încălcare a drepturilor omului”.  
 
”Domnilor parlamentari, nu obligarea lucrătorilor din sănătate nevaccinaţi la testarea pe banii lor are caracter urgent, ci norma legală prin care trebuie să acordaţi tuturor lucrătorilor din sănătate salariile de bază prevăzute de legea 153/2017 şi raportarea sporurilor şi a altor drepturi la salariul de bază aflat în plată! Renunţaţi la hărţuirea profesioniştilor din sănătate şi treceţi urgent la sprijinirea lor”, se mai arată în comunicatul trimis de sindicalişti.  

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, marţi, că mai mulţi miniştri, în calitate de parlamentari, vor depune o iniţiativă legislativă care are la bază proiectul Ministrului Sănătăţii referitor la vaccinarea sau testarea periodică a personalului medical. Ministrul anunţă că proiectul a fi dezbătut în procedură de urgenţă. 
 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.