Federaţia Sindicatelor Trans-Conex (F.S.T.C.) Port Constanţa a anunţat, marţi seară, că dezaprobă decizia ministrului Cătălin Drulă de desfiinţare a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) şi solicită un dialog în acest sens cu premierul şi ministrul Transporturilor, sperând să fie găsite soluţiile pentru nepunerea în practică a acestei hotărâri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Sindicatelor Trans-Conex (F.S.T.C.) Port Constanţa a transmis, printr-un comunicat de presă, că această decizie a fost luată fără o consultare prealabilă şi fără a analiză a importanţei pe care o are ARSVOM în Marea Neagră.

“În calitate de Federaţie reprezentativă în cadrul Sectorului de activitate Transporturi pe apă şi servicii conexe, dezaprobăm vehement această decizie luată fără o consultare şi fără o analiză amănunţită a importanţei pe care o prezintă această Agenţie pentru siguranţa navigaţiei în apele Mării Negre. Considerăm că într-un cadru de legalitate şi normalitate, atât domnul Ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, cât şi domnul prim-ministru, Florin-Vasile Cîţu, ar fi trebuit să dea dovadă de înţelepciune şi profesionalism, şi înainte de luarea hotărârii de desfiinţare a Agenţiei să cheme la masa dialogului reprezentanţii Sindicatului, semnatari ai Contractului Colectiv de Muncă, să îi informeze cu privire la intenţiile pe care le au, să găsească soluţiile cele mai bune pentru a micşora impactul social pe care îl va avea această decizie asupra salariţilor şi a Agenţiei, precum şi raportat la întregul sistem de salvare din Marea Neagră”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că autorităţile centrale trebuie să explice cum va funcţiona în continuare acest serviciu esenţial pentru siguranţa navigaţiei pe mare şi cum vor răspunde în faţa autorităţilor europene, în condiţiile în care toate ţările care au tratate cu privire la asigurarea salvării vieţii omeneşti pe Marea Neagră au obligaţia să infiinţeze acest serviciu care aparţine în totalitate, de regulă Ministerului Transporturilor şi nu de Ministerului Afacerilor Interne.

“În urma celor expuse facem apel pe această cale ca în perioada imediat următoare, atât domnul ministru Cătălin Drulă cât şi domnul prim-ministru Florin-Vasile Cîţu să cheme la masa discuţiillor reprezentanţii legali ai salariaţilor, din sidicatul reprezentativ la nivelul Agenţiei, cât şi reprezentanţi ai Federaţiei reprezentative la nivelul sectorului de activitate, ţinând cont de faptul că Sindicatul Liber al Marinarilor din ARSVOM legal constituit şi afiliat Federaţiei Sindicatelor Trans-Conex Constanţa. Sperăm ca printr-un dialog corect şi pertinent să găsim cele mai bune soluţii pentru nepunerea în practică a acestei hotărâri luată prea uşor, fără existenţa unei consultări şi informări prealabile” , a mai transmis Federaţia Sindicatelor Trans-Conex.

Aceasta a menţionat că în domeniul transporturilor pe apă sunt situaţii mai grave decât cele constatate la ARSVOM.

“Dorim să menţionăm faptul că Federaţia Sindicatelor Trans-Conex reprezintă un procent aproximativ de 70% de sindicate din cadrul Sectorului de activitate Transporturi pe apă şi servicii conexe, iar problemele în acest sector de activitate sunt multiple, au la bază situaţii mult mai grave decât cele constatate la nivelul ARSVOM şi la care nu s-au găsit soluţii pentru rezolvare. Nu ne dorim ca şi acele instituţii pe viitor să aibă aceiaşi soartă ca ARSVOM. Considerăm că prin dialog putem veni cu idei constructive în aceste momente extrem de sensibile. În speranţa ca domnul Ministru al Transporturilor a înţeles mesajul nostru aşteptăm să dea curs solicitării noastre într-un cadru legal şi transparent”, a mai afirmat Federaţia Sindicatelor Trans-Conex.

Un protest al angajaţilor Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a avut loc luni dimineaţa în faţa sediului instituţiei, oamenii fiind nemulţumiţi după anunţul ministrului Transportului, Cătălin Drulă, privind desfiinţarea agenţei. Liderul de sindicat ARSVOM a precizat că instituţia trebuie rămână civilă şi nu poate trece în cadrul ISU, aşa cum afirmase Drulă.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat, duminică la Timişoara, că Agenţia de Salvare a Vieţii de Om pe Mare va fi desfiinţată şi că a primit un acord în acest sens de la premierul Florin Cîţu. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.