Primarul oraşului Arad şi prim-vicepreşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Gheorghe Falcă, a declarat, luni, că a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru neluarea unor măsuri concrete pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la transportul în comun, precizând că este interesat de un parteneriat cu Guvernul ”pentru a corecta anumite legi care vin pe administraţia locală”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vă salută un primar care azi dimineaţă a aflat că a fost amendat de Comisia Naţională pentru Discriminare. (…) Astăzi am primit amendă pentru că în oraşul meu nu poţi să circuli cu autobuzul proporţional pentru persoane cu dizabilităţi, deşi oraşul Arad are tramvaie moderne. Spun acest lucru pentru că ne interesează să fim parteneri în sistemul administraţiei publice locale împreună cu Guvernul, pentru a corecta anumite legi care vin pe administraţia locală. (…) Mi-am adus aminte că am făcut o dată o analiză - în Europa suntem singurii primari care primim amenzi directe", a declarat primarul Aradului, Ghorghe Falcă, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România.

În opinia sa, faptul că guvernanţii provin din administraţie reprezintă o "şansă" pentru rezolvarea problemelor.

”Avem şansa ca oamenii care astăzi sunt la guvernare să provină din administraţie, să cunoască conflictele pe care le avem noi în interiorul administraţiei şi îmi aduc aminte că în 2014 oraşul Arad a fost definit de către Ministerul Justiţiei ca oraşul care a făcut cele mai bune proceduri de funcţionare şi am fost invitat de către ministrul Justiţiei din 2015 să prezint acest lucru reprezentanţilor care verificau România pe MCV. Atunci am prezentat oamenilor de acolo faptul că în România avem 275 de acte normative pe incompatibilităţi şi conflicte de interese şi oamenii erau şocaţi că nimeni nu le-a prezentat o astfel de analiză”, a explicat Falcă.

Edilul a subliniat că este nevoie de o colaborare între asociaţiile care gestionează problemele oraşelor şi Executiv pentru elaborarea unei legislaţii care să vină în ajutorul primarilor.

”Avem o problemă pe care trebuie să o corectăm şi ca să fie ea corectată - aşa cum am propus şi în cadrul Asociaţiei Municipiilor şi în cadrul Asociaţiei Comunelor – eu cred că 4 ori 4 persoane din fiecare asociaţie împreună cu Guvernul să facem în 60 de zile o legislaţie care să vină în sprijinul oamenilor care sunt aleşi de oameni”, a precizat Falcă

Primarii mai multor municipii, printre care şi Gheorghe Falcă, au fost amendaţi contravenţional cu 2.000 de lei fiecare, pentru că în oraşele pe care le conduc nu au două treimi din mijloacele de transport public în comun adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.