O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au transmis cţteva lucruri care trebuie respectate în cazul unui cutremur real.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urmă cu câteva minute, în scenariul exerciţiului Seism 2018 s-a introdus o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km”, au transmis, duminică, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). 

Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoaşterilor şi evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

În contextul exerciţiului Seism 2018, pompierii reamintesc câteva recomandări utile pentru cetăţeni, într-o situaţie reală:

După producerea unui cutremur: 

1. Încercaţi, în primul rând, să rămâneţi calmi.
2. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.
3.Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt rănite, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.
4. Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviţi cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.
5. Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.
6. Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
7. Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.
8. Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun.
9. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
10. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
11. Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.
12. Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
13. Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.
14. Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
15. În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Ultimul bilanţ al exerciţiului Seism 2018 vorbeşte despre 2.098 persoane decedate, 3.912 răniţi, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate şi 130.000 de persoane afectate.

”De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentaţi cu energie electrică şi 25.000 de persoane nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă. Au fost dsitruse 250 de case şi avariate alte 900”, au precizat organizatorii simulării.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.