Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2023 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Astfel, actul normativ aprobă normele de aplicare pentru programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, care are un buget de 195 milioane lei în anul 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suportul alimentar poate consta în: masă caldă, preparată în regim propriu (pentru unităţile de învăţământ care deţin o cantină proprie cu avize de funcţionare), masă caldă, în regim catering (pentru unităţile fără cantină), pachet alimentar (dacă nu există posibilitatea preparării mesei calde), care va fi păstrat până la servire în spaţii special amenajate, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Atât în ceea ce priveşte produsele oferite elevilor, cât şi în ceea ce priveşte modul de servire a mesei, vor fi avute în vedere recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Modul în care va fi oferit suportul alimentar va fi decis de ordonatorul principal de credite al unităţii administrativ teritoriale, la propunerea directorului şcolii, cu aprobarea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ. În funcţie de specificul şcolii, poate fi decisă diferenţierea tipului de suport alimentar oferit pentru fiecare nivel, conform sursei citate.

Selecţia unităţilor de învăţământ care vor beneficia de programul-pilot va fi făcută în complementaritate cu unităţile de învăţământ care beneficiază deja de suport alimentar prin PNRAS (Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar).

Plata produselor şi a serviciilor este făcută de către autorităţile locale, la solicitarea furnizorilor, pe baza documentelor de recepţie calitativă şi cantitativă aprobate de unitatea de învăţământ, potrivit sursei amintite.

Finanţarea programului se asigură de la bugetul de stat, cu sume defalcate din TVA, puse la dispoziţia unităţilor administrativ-teritoriale, conform OUG nr. 77/2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.