Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că aeronava C-27 J Spartan, aflată în dotarea Forţelor Aeriene Române, a efectuat sâmbătă două misiuni de sprijin şi a acţionat cu 10.000 de litri de apă, la 100 de kilometri est de capitala Macedoniei de Nord, Skopje, o zonă puternic afectată de incendii de vegetaţie, cu pericol de extindere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Forţele Aeriene Române, în sprijinul autorităţilor din Macedonia de Nord, în scopul limitării răspândirii incendiilor de pădure! Aeronava C-27 J Spartan, aflată în dotarea Forţelor Aeriene Române a efectuat astăzi 2 misiuni de sprijin, acţionând cu 10.000 l de apă, la 100km Est de capitala Macedoniei de Nord, Skopje, o zonă puternic afectată de incendii de vegetaţie, cu pericol de extindere.

La această misiune participă din cadrul MApN 15 militari - piloţi, personal navigant şi personal auxiliar şi un ofiţer din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - Direcţia Generală Protecţie Civilă care asigură legătura cu Centrul European de Răspuns la Urgente (ERCC) si autorităţile de protectie civilă din Republica Macedonia de Nord.

Reamintim faptul că sprijinul internaţional pe care România îl acordă autorităţilor din Macedonia de Nord s-a realizat în baza solicitării acestora de asistenţă internaţională, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, arată o postare de sâmbătă pe pagina de Facebook a DSU.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, sâmbătă, trimiterea de forţe în Macedonia de Nord pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Astfel, două aeronave cu 15 militari au decolat din Baza 90 Transport Aerian, iar aeronava Spartan va acţiona „până la 5 zile”.  Aeronava C130 Hercules va asigura transportul materialelor.

Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta 6.000 de litri de apă (şase containere) la fiecare trecere, a acţionat, din 2017 şi până în prezent, şi pentru stingerea a două incendii de pădure din ţara noastră  - unul în zona localităţii Şviniţa, din judeţul Mehedinţi, şi cel de-al doilea  în zona Buceş, munţii Vulcan, la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara.

Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate.

Capacitatea europeană de răspuns în situaţii de urgenţă este realizată prin punerea în comun, în mod voluntar, a resurselor alocate în prealabil de statele membre, în vederea desfăşurării imediate în interiorul sau în afara UE.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă este nucleul operaţional al mecanismului de protecţie civilă: este activ non-stop şi coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.