Două trasee de alpinism care duc spre Vârful Lespezi, din Munţii Făgăraş, au fost botezate cu numele "Rezistenţa de fier” şi "Statul de drept” de către alpiniştii Vlad Căpuşan şi Zsolt Torok, cei doi fiind primii oameni ajunşi, în octombrie 2015, pe vârful himalayan Peak 5, care va primi şi el un nume românesc. "Ideea pe care trebuie să o învăţăm din tot ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă acum e că trebuie, pe viitor, să ieşim să votăm", consideră alpinistul Vlad Căpuşan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două trasee de alpinism care duc spre Vârful Lespezi (2.522 metri) se află pe pe Peretele Nordic Lespezi - Călţun şi au fost descoperite de către alpiniştii Vlad Căpuşan şi Zsolt Torok, în cadrul unei expediţii care a avut loc la începutul acestei luni.

Cele două trasee au fost botezate cu numele "Rezistenţa de fier” şi "Statul de drept”, în onoarea protestelor antiguvernamentale care au loc zilele aceastea în mai multe oraşe din toată ţara.

"Am ales să denumim cele două trasee în mod sugestiv. Am regretat mult faptul că nu putem fi alături de prietenii noştri care protestau la Bucureşti şi în toată ţara. Este vorba despre două trasee descoperite de noi, de pe un perete de alpinism foarte tehnic. Am vrut să rămână numele ale acestei mişcări civice, indiferent dacă lucrurile se rezolvă sau nu. Este totuşi un moment frumos pentru ţara noastră”, a explicat alpinistul Vlad Căpuşan.

Acesta a explicat că acest gest reprezintă o încercare de a compensa absenţa lor din stradă, de la proteste, Vlad Căpuşan fiind de părere că din această experienţă oamenii ar trebui să înţeleagă mai bine importanţa votului la alegeri.

"Cred că fiecare om poate protesta în felul lui. Ne aflăm într-o situaţie excepţională zilele acestea, ca ţară. Ideea pe care trebuie să o învăţăm din tot ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă acum e că trebuie pe viitor să ieşim să votăm. Oricât am protesta acum, dacă se schimbă guvernul aceiaşi oameni vor da un alt guvern. Dacă aş avea un sfat pentru generaţia mea şi pentru generaţiile care vin, sfatul ar fi să meargă la vot şi să profite de democraţie. Ştim foarte bine cine a votat în decembrie şi ştiam că nu îmi pot face speranţe prea mari cu privire la cei care au fost aleşi”, a mai spus alpinistul.

Alpiniştii români Vlad Căpuşan şi Zsolt Torok au devenit primii oameni din lume care au ajuns pe vârful Himalayan Peak 5, aflat în Nepal, la 6.374 de metri altitudine, cei doi având acum posibilitatea să dea un nume vârfului pe care au ajuns în 31 octombrie, după ce au înfruntat temperaturi de -30 de grade şi rafale de vânt care au atins chiar şi 150 de km/h.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.