Nivelul concentraţiilor de metan este în creştere în unele zone din gospodăria din satul Bâzdâna, judeţul Dolj, în care în urmă cu peste o săptămână s-a produs o explozie care a distrus casa, deflagraţie cauzată de o acumulare de gaz în sol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Măsurătorile realizate de autorităţile din judeţul Dolj în gospodăria în care, în urmă cu peste o săptămână, s-a produs o explozie care a afectat grav casa, deflagraţia având loc din cauza unei acumulări de metan în sol, arată că în unele zone din curtea respectivă acumulările de gaz se menţin, în timp ce, în alte zone, nivelul de metan creşte. 
Măsurătorile efectuate de echipajul chimic, biologic, radiologic şi nuclear (CBRN) duminică, 10 martie, la ora 16:30, au indicat că în curtea unde a avut loc explozia din urmă cu peste o săptămână concentraţia de metan în zona puţului, la o adâncime de 10 centimetri, se menţine la sută la sută, la fel ca în zilele precedente. Concentraţii de metan au fost constatate, duminică şi în alte zone din gospodărie. 
Dacă în urmă cu o zi, dar şi duminică dimineaţă, măsurătorile realizate în zona casei, în exterior, la o adâncime de 10 centimetri, arătau că nu sunt acumulări de gaz, măsurătorile făcute duminică după amiază au indicat o concentraţie de 40% de metan în aceeaşi zonă. Şi la distanţă de cinci centimetri s-a constat prezenţa gazului, în concentraţie de 32% duminică după amiază, după ce duminică dimineaţă în aceeaşi zonă aparatele nu semnalaseră concentraţii de metan.
În camera de zi a locuinţei care a fost grav afectată de explozie, în zona unui perete comun cu baia, concentraţia de metan a fost de 85% duminică după amiază, mai mare cu 61% decât în ziua precedentă şi mai mult decât dublă comparativ cu măsurătorile realizate de autorităţi duminică dimineaţă.
Măsurătorile realizate duminică după amiază la Bâzdâna indică diverse concentraţii de metan ş în alte gospodării din sat. 
Săptămâna trecută, un bărbat din Dolj a ajuns în stare gravă la spital cu arsuri de gradele 1 şi 2, după ce locuinţa în care se afla a explodat. Acesta ar fi descoperit o pungă cu gaze în curtea sa din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, în urmă cu doi ani, moment în care a alertat şi autorităţile, însă nu a fost luată nicio măsură. Acum, bărbatul a forat un puţ în curtea locuinţei, iar gazul a ars timp de aproximativ o săptămână, până s-a produs explozia.
 
”Oamenii trăiesc cu acest gaz care vine din fântâni, din pânza freatică de foarte mulţi ani. Acum, nu negăm faptul că acel gaz care iese din pământ poate fi un pericol pentru locuitorii zonei respective”, a afirmat, luni, prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.