Directorul Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, afirmă că a fost notificat de sindicalişti privind începerea conflictului colectiv de muncă, aceştia ameninţând cu greva generală, în cazul în care nu sunt majorate salariile. În prezent, un şofer angahjat al STB câştigă peste 6.600 de lei net pe lună, însă unii au cerut şi un aşa-numit "spor de burduf", pentru conducerea vehiculelor cu o lungime mai mare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adrian Criţ a declarat, la RFI, că revendicările sindicatelor din STB care ameninţă cu greva trebuie să fie realiste.

"Reprezentanţii Societăţii de Transport Bucureşti au negociat începând cu data de 18 iulie noile clauze din viitorul contract colectiv de muncă, clauze pe care sindicatul reprezentativ din cadrul societăţii şi le dorea implementate. Cert e însă că solicitările lor trebuie să ţină seama de bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii şi de contractul de delegare pe care noi îl avem cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov. Noi putem şi admitem că, luând în considerare inflaţia existentă şi salariile angajaţilor, e normal să crească cu un indice care să ţină seama de acest deficit, dar pe de altă parte, trebuie să fie nişte propuneri realiste. Noi am plecat la negocieri având o propunere iniţială, noi, administraţia, vis-a-vis de introducerea sporurilor permanente în salariu, astfel încât, odată cu majorarea salariului minim pe economie, societatea să nu fie nevoită să ofere nişte bugete substanţiale pentru cheltuiala cu personalul, luând în considerare că sporurile pe care le deţin angajaţii în momentul de faţă sunt unele foarte mari. Pe de altă parte, trebuie să ţinem seama şi de măsurile de austeritate, care vor fi implementate la nivel naţional pentru toate companiile ce au ca acţionari statul român sau unităţile administrativ-teritoriale", a afirmat el.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Directorul STB a precizat că un şofer de autobuz sau un vatman câştigă peste 1.000 de euro pe lună.

"Impactul bugetar, urmare a solicitărilor sindicatului reprezentativ, e de circa 123 de milioane de lei pe an. E o sumă pe care STB nu şi-o permite astăzi. Noi ne dorim să negociem în continuare. E adevărat că ieri (luni - n.r.) am primit o notificare din partea sindicatului, vis-a-vis de începerea conflictului colectiv de muncă. Potrivit legislaţiei privind protecţia socială, noi suntem obligaţi să răspundem în trei zile solicitărilor sindicatului, urmând ca după aceea probabil să intrăm într-o zonă de conciliere cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti (...). Angajaţii noştri beneficiază de nişte salarii ok, din punct de vedere a ceea ce există la nivel naţional. Salariul mediu brut pentru prima jumătate a anului, urmare a depunerii sitaţiilor financiare, e de 8.000 de lei. Vă daţi seama? Sunt nişte salarii destul de ok la nivelul societăţii (...). Tot urmare a analizei efectuate pe prima jumătate a anului, salariul mediu net pentru şoferii şi manipulanţii de la tramvaie este de 6.616 lei. E o realitate cu care ne confruntăm. Pe lângă drepturile salariale suplimentate foarte mult, sunt şi alte solicitări, care de asemenea impactează bugetul societăţii şi aş exemplifica majorarea numărului de zile de concediu cu două zile pentru fiecare categorie de personal, tichete sociale mărite, tichete de masă mărite", a explicat el.

Întrebat dacă este adevărat că liderii sindicali din STB au cerut ”spor de burduf”, Adrian Criţ a răspuns: "Nu l-aş numi aşa. E adevărat că s-a solicitat ca şoferii care conduc vehicule cu o lungime mai mare să beneficieze de sporuri suplimentare de linie (...). Eu consider că pregătirea profesională a şoferilor e aceeaşi, şoferii se schimbă pe vehicule, nu e nici un şofer proprietarul vehiculului şi, atâta vreme cât cu toţii conduc pe aceleaşi linii, nu văd de ce să apară diferenţieri".

"Doresc practic glisarea, pentru că în momentul de faţă contractul colectiv de muncă e structurat pe Anexa 2 pe anumite grile de salarizare pe fiecare funcţie din cadrul societăţii şi practic doresc majorarea acestor grile de salarizare cu două unităţi. Asta înseamnă că la venitul mediu, fiecare angajat va câştiga undeva net o valoare de circa 700 de lei", a arătat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.