Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, afirmă că anul 2023 a fost ”un an al extremelor meteorologice” şi a doborât mai multe recorduri în ceea ce priveşte temperaturile. Elena Mateescu adaugă că ultimele două decenii arată că iernile sunt mai blânde, dar nu sunt excluse scurte intervale în care zăpada să fie prezentă şi în zonele mai joase de relief, nu doar în cele de munte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”La nivel mondial există o probabilitate foarte ridicată ca anul 2023 să fie cel mai călduros an de când se fac măsurători meteorologice. (...) Nu excludem ca şi în România acest an să fie în top trei ani cei mai călduroşi, luând în considerare simulările pe care deja şi noi le-am făcut în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Am luat în considerare perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023 din date măsurate şi o simulare pentru noiembrie şi decembrie 2023, considerând că aceste luni vor fi normale din punct de vedere termic. Ei bine, am încheiat deja luna noiembrie cu o abatere termică pozitivă de 1,7 grade faţă de normalul termic al unei luni noiembrie în ţara noastră şi în condiţiile în care noiembrie şi decembrie ar fi luni normale, anul 2023 ar fi al doilea an cel mai călduros din istorie, cu o abatere termică pozitivă de 1,82 grade Celsius, după 2019, cu 1,92. Practic ne apropiem de pragul-ţintă stabilit prin Acordul de la Paris”, a declarat Elena Mateescu, luni seară, la TVR Info.
 
Ea a explicat că, de la începutul acestui an, au fost stabilite noi recorduri în ceea ce priveşte temperaturile. 
 
”2023 a fost un an al extremelor meteorologice. Luna ianuarie a debutat cu un nou record termic absolut pentru o lună ianuarie în ţara noastră, în 18 ianuarie, cu 22,5 grade Celsius la Turnu Măgurele, depăşind recordul anterior din 2001 şi fiecare lună, până în prezent, a adus noi recorduri. Să luăm cel mai recent: cum a debutat luna decembrie din această iarnă, primele trei zile cu valori de până la 20-21 de grade şi în 24 de ore am scăzut cu mai mult de 15-20 de grade pentru că masa de aer rece a adus o schimbare semnificativă”, a adăugat Elena Mateescu. 
 
Meteorologul a arătat că, potrivit statisticilor, ultimele cinci ierni din România sunt ”în top cele mai călduroase” şi iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă de până acum. Elena Mateescu a spus că ultimele două decenii arată că iernile sunt mai blânde, dar nu sunt excluse scurte intervale în care zăpada să fie prezentă şi în zonele mai joase de relief, nu doar în cele de munte.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.