Deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu au fost trimişi, vineri, în judecată de procurorii DNA, în dosarul despăgubirii omului de afaceri Mihai Rotaru de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alături de cei doi deputaţi au fost trimişi în judecată fostul preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean, fostul vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor Sergiu Diacomatu, precum şi Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, membri ai aceleiaşi comisii.

De asemenea, beneficiarul despăgubirii, omul de afaceri Mihai Rotaru şi evaluatorul Sergiu Negurici au fost trimişi în judecată.

Deputatul Cătălin Teodorescu, la data comiterii faptelor vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, este judecat pentru abuz în serviciu, în timp de deputatul Ioan Oltean este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susţin în rechizitoriu că, la 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat cu 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren 61.857 mp, în municipiul Piteşti. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, arată anchetatorii.

După doar câteva luni, la 17 iunie 2010, funcţionarii ANRP enumeraţi mai sus au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

"Membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de inculpatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuţa", mai arată procurorii.

Terenul în cauză a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori faţă de preţul real), sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă.

În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor părţi sociale şi acţiuni deţinute la diverse firme, de către inculpaţii Mihai Rotaru, Cătălin Teodorescu, Sergiu Negurici, Segiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko.

De asemenea, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.