Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iaşi a decis ca studenţii şi profesorii să participe la sesiunea de examene din vară doar dacă prezintă dovada vaccinării, un test PCR sau antigen negative, ori adeverinţă că au trecut prin COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a fost semnată miercuri de către rectorul instituţiei, Viorel Scripcariu.

”Pentru a putea participa la sesiunea de examene din perioada 29.05.2021-19.05.2021, sesiunea ordinară nr. 2, studenţii şi cadrele didactice vor prezenta, înainte de fiecare examen, unul dintre următoarele documente: certificatul de vaccinare anti-COVID, inclusiv cu prima doză, test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, se arată în decizia semnată de rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu.

Conducerea UMF Iaşi motivează că măsura este luată pentru a proteja studenţii, pacienţii, profesorii, dar şi cadrele medicale, având în vedere că unele examene au loc în incinta spitalelor.

Profesorii vor permite participarea la examene doar studenţilor care prezintă unul dintre cele trei documente.

Mai mulţi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi sunt nemulţumiţi de varianta ca susţinerea examenelor să fie condiţionată de prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR negativ, considerând că este o decizie discriminatorie.

Studenţii au adresat o scrisoare deschisă membrilor Consiliului de Administraţie din UMF Iaşi, fiind iniţiată şi o petiţie online în acest sens.

Autorii scrisorii îşi arată dezacordul faţă de posibilitatea ca susţinerea examenelor din sesiunea de vară să fie condiţionată de prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test RT-PCR negativ sau a unei adeverinţe care să ateste antecedente de infecţie COVID-19.

"Discuţia lansată nu este pro sau contra vaccinării, ci vizează modul abuziv, neconstituţional şi injust prin care se încearcă constrângerea studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi de a se vaccina în vederea susţinerii examenelor din sesiunea de vară. Conform surselor oficiale, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară / neobligatorie şi, ca orice act medical, este asumată de către cel în cauză. Considerăm că aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste voinţa studenţilor de a nu se vaccina, încalcă libertatea de alegere şi transformă vaccinarea într-o obligativitate / constrângere a unor drepturi şi libertăţi", arată studenţii care au iniţiat documentul.

Ei afirmă că nici alternativa prezentării unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen nu este echitabilă, întrucât supune studenţii la un stres financiar, psihic şi emoţional.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.