Primarul Decebal Făgădău a spus, joi, în cadrul unei întâlniri cu studenţii Universităţii Ovidius, că “aproape toate instituţiile din Constanţa sunt praf la comunicare”, inclusiv Primăria, constatând că piaţa de jurnalism din Constanţa se află în degringoladă, neputându-se adapta la noi realităţi legate de apariţia multimedia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decebal Făgădău a fost invitat, joi, să participe la o dezbatere şi un dialog cu studenţii Universităţii Ovidius. În cadrul sesiunii de întrebări şi răspunsuri, o studentă la Facultatea de Jurnalism l-a întrebat pe primar ce oportunităţi au absolvenţii acestei facultăţi după ce termină studiile, Făgădău constatând că piaţa de jurnalism locală este în degringoladă şi că aproape toate instituţiile din Constanţa “sunt praf la comunicare”.

“Vă dau o veste bună şi o veste proastă. Vestea bună este următoarea: aproape toate instituţiile din Constanţa sunt praf la comunicare, inclusiv Primăria, zero. Nu avem un departament de comunicare, deci oportunităţi, oau. Asta e vestea bună. Vestea proastă este că, uitându-mă cu atenţie la piaţa de jurnalism din Constanţa, constat că se află într-o degringoladă, nu se pot adapta transformării de la business sau manipulator de business al patronului, nu se pot adapta la transformarea print versus online, nu se pot adapta la spargerea limitelor din ceea ce era odinoară bine definit, radio era cu a lui, tv cu a lui, presa scrisă cu a lui, acum totul e multimedia”, a afirmat Făgădău.

El a făcut apoi şi o analiză a pieţei media naţionale, constatând că aceasta este dominată de producţii uşurele, lipsind emisiunile de dezbateri cu argumente.

“Evident că aici cele două veşti pe care le-am dat, dacă le aruncăm într-o piaţă puţin mai mare care se numeşte România, ne dau nişte chestii crunte. Vedem un consum exagerat de producţii care de care mai uşurele, o lipsă acută de emisiuni de dezbatere cu argumente, vedem o mulţime de politicieni sau formatori de opinie care se pricep de la naşteri sub apă până la cucerirea cosmosului şi au răspuns la orice întrebare”, a explicat primarul.

El i-a sfătuit pe studenţii de la jurnalism ca indiferent unde vor lucra după încheierea facultăţii să fie uniţi.

“Îndemnul meu este, indiferent unde veţi lucra, public, privat, tv, print, online, multimedia, fiţi uniţi între voi, judecaţi-vă între voi pentru că aşa se ţine eticheta unei profesii”, a spus Făgădău.

El a fost întrebat de către un alt student la Facultatea de Jurnalism cum ar putea fi oprit exodul studenţilor constănţeni spre alte oraşe după terminarea facultăţii deoarece nu găsesc de lucru aici. Făgădău a răspuns că în Constanţa doar cine nu vrea nu munceşte şi că posibile cauze ale plecărilor ar fi lipsa unui marketing de oraş şi nivelul salarizării.

“Şomajul în luna februarie, sub 3 la sută, deficit de locuri de muncă, doar pe zona de port, câteva mii de oameni. Cu alte cuvinte, şi-mi asum ceea ce spun, în Constanţa doar cine nu vrea nu munceşte. Legat de exod, bănuiesc că sunt mai multe cauze. Marketingul, nu avem un marketing de oraş. Nivelul salarizării, dar care reflectă de cele mai multe ori eficienţa prestaţiei. Faptul că de cele mai multe ori atunci când pleacă preferă să se ducă în necunoscut doar pentru că există o atractivitate a zonei şi pentru că nu ştie ce se va întâmpla acasă”, a explicat Decebal Făgădău.

Primarul Constanţei a fost prezent, joi, la o întâlnire cu studenţii Universităţii Ovidius, la invitaţia conducerei instituţiei de învăţământ superior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.