Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, după o întâlnirea cu reprezentanţi ai asociaţiilor de sprijin pentru persoanele cu tulburări din spectrul autismului, că va fi propus un pachet de măsuri care să vină în ajutorul acestora, afirmând că toate problemele şi propunerile formulate de asociaţii vor primi răspuns de la Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am vorbit cu asociaţiile pentru autism, am văzut problemele pe care le întâmpină. În următoarea perioadă voi avea întâlniri şi cu alte asociaţii. Mă refer la copiii cu sindrom Down, la bolile rare, la nevăzători, astfel încât, după ce ascult toate problemele referitoare la fiecare aspect, să pot ajuta", a spus premierul la finalul întâlnirii.

”Sunt aici, împreună cu colegii mei, pentru asculta problemele pe care le întâmpinaţi şi pentru a găsi împreună soluţii. Vom continua această serie de consultări, iar la final vom propune un pachet de măsuri care să răspundă acestor probleme, să ajute la integrarea în societate semenilor noştri. Vrem să lucrăm împreună pentru a face mai bună viaţa copiilor şi a adulţilor cu dizabilităţi”, se arată într-un comunicat al Executivului.
 
În discuţiile avute astăzi au fost punctate de către reprezentanţii asociaţiilor problemele legate de finanţarea terapiilor de care au nevoie copiii şi adulţii afectaţi de tulburări din spectrul autismului, precum şi a centrelor şi asociaţiilor care le apără drepturile, asigurarea de servicii integrate de sănătate, educaţie şi asistenţă socială şi despre necesitatea înfiinţării unei baze de date naţionale privind persoanele afectate de tulburări din spectrul autismului şi serviciile de care au nevoie.
 
Guvernul anunţă că toate problemele semnalate şi propunerile reprezentanţilor asociaţiilor vor fi analizate, urmând să primească, în scurt timp, răspunsuri punctuale.
 
Audierile de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe tema declaraţiilor Vioricăi Dăncilă, care i-a catalogat drept "autişti" pe cei care "dezinformează UE în ciuda faptului că stiu adevărul", s-au desfăşurat, marţi, în lipsa acesteia şi vor fi continuate săptămâna viitoare, la cererea lui Mihai Gâdea, în emisiunea căruia premierul a făcut acele afirmaţii, a declarat pentru News.ro preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.
 
Premierul Viorica Dăncilă a susţinut săptămâna trecută, la Antena 3, că vrea să aibă o abordare transparentă cu liderii europeni şi că Monica Macovei a făcut mult rău României prin atitudinea ei şi prin faptul că "şi-a pârât propria ţară" în Parlamentul European, cerând, referitor la legile Justiţiei, să fie judecată de alte 27 de ţări. Premierul i-a catalogat drept "autişti" pe cei care "dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul".

Preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, a criticat, într-o postare pe Facebook, afirmaţia premierului Viorica Dăncilă, afirmând că postarea sa poate fi considerată o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru a lua măsurile impuse de lege într-un astfel de caz. 

A doua zi, premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze, prin intermediul unui comunicat de presă, pentru declaraţia pe care a făcut-o, iar în aceeaşi zi CNCD a anunţat că va organiza în 20 februarie audierea acesteia. CNCD preciza că în această speţă va fi citat şi moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.