Ministerul Dezvoltării anunţă că va construi, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 124 de creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul, care vor asigura 7.450 de locuri suplimentare în creşele de stat. Dintre acestea, au fost semnate contractele de finanţare pentru primele 64, explică ministrul Cseke Attila.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Dezvoltării, în 1 septembrie au fost semnate primele 9 contracte de finanţare pentru construcţia unor creşe cu finanţare europeană, alte 55 de contracte fiind semnate ulterior. Astfel, 64 dintre cele 124 de creşe au primit deja finanţare, iar celelalte 60 urmează să fie anunţate în curând, a adăugat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

În 2021, Ministerul Dezvoltării a demarat un program cu finanţare de la stat de construire de creşe noi, pentru care a asigurat şi o legislaţie şi reglementări moderne, înlocuind normativele în vigoare de zeci de ani. Totodată, ministerul a asigurat şi un proiect-tip pentru construcţia creşelor eficiente din punct de vedere energetic şi prietenoase cu mediul, care vine în sprijinul autorităţilor locale şi va facilita construcţia creşelor.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Acum, Ministerul Dezvoltării asigură finanţarea, din fonduri europene, a acestor investiţii în proporţie de 100%, inclusiv costurile racordării creşelor la utilităţi, iar autorităţile locale nu vor fi nevoite să asigure contribuţie proprie. Astfel, se vor elibera fondurile guvernamentale asigurate în acest scop, din care se vor putea construi alte creşe.

Noile creşe, construite după proiectul-tip al ministerului, vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprii, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Clădirile vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.