Corpul de control al premierului face verificări în spitalele din Capitală unde după incendiul din clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, au fost internaţi peste 150 de răniţi, inspectorii mergând marţi la Spitalul de Arşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspectorii Corpului de control al premierului vor face verificări la Spitalul de Arşi, Spitalul Bagdasar-Arseni, Spitalul Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sfântul Pantelimon, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Gerota, Spital SRI “Agrippa Ionescu” şi Spitalul “Grigore Alexandrescu”.

Intervenţia la incendiul de la clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, "a fost, în mare parte, o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor", cauzele principale fiind lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară, potrivit raportului Corpului de control al primului-ministru, făcut public în 22 martie.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În document se arată că raportul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureştu conţine date contradictorii atât în ceea ce priveşte numărul pacienţilor din fiecare spital, cât şi în ceea ce priveşte numărul infecţiilor nosocomiale, ceea ce ridică suspiciuni în privinţa controalelor în spitale.

Corpul de Control al primului-ministru a descoperit o serie de inadvertenţe în privinţa cifrelor care puse la dispoziţie de autorităţile din domeniul sanitar, astfel în decurs de o lună, Ministerul Sănătăţii a pierdut din datele rapoartelor Direcţiei de Sănătate Publică două decese, care iniţial figurau în statistica oficială pusă la dispoziţie de unul dintre spitale.

 “În cazul Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, raportul privind activitatea Direcţiei de Sănătate Publică în unităţi sanitare cu paturi care au îngrijit cazurile provenite de la accidentul din clubul Colectiv menţionează înregistrarea unui număr de 7 decese (informaţie de actualitate la data de 03.12.2015). O actualizare din partea Ministerului Sănătăţii redă faptul că la data de 11.01.2016, ora 07.00, la Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri a fost înregistrat un număr de 10 decese. Se impune precizarea că între 3.12.2015  şi 11.01.2016, în conformitate cu actualizarea trimisă, a mai fost înregistrat un singur deces la această unitate. Prin urmare, două decese nu apar în raportul celor de la DSPMB”, se notează în raport.

Diferenţe apar şi în ceea ce priveşte numărul pacienţilor internaţi. Spre exemplu, la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri se menţionează un număr de 31 de pacienţi, în timp ce INSP a anunţat un alt număr, respectiv 39 de pacienţi.

Semne de întrebare sunt ridicate de inspectorii Corpului de Control şi cu privire la numărul persoanelor din incendiul de la Colectiv care au prezentat infecţii nosocomiale. Sunt remarcate diferenţe între raportările spitalelor şi cele ale DSPMB.

”Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, având în vedere datele medicale insuficiente aflate la dispoziţie”, se arată în raport.

Documentul apreciază că modul de acţiune al instituţiilor implicate în intervenţia din seara de 30 octombrie 2015 a fost "unul sub medie", constatându-se că există instituţii care şi-au făcut datoria în mod corespunzător şi altele care au manifestat deficienţe.

Corespunzător au acţionat: Instituţia Prefectului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. 

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini.

Tragedia a avut loc în timpul unui concert susţinut de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity. Înfiinţată în 2011, din formaţie făceau parte Andrei Găluţ (solist), Alex Pascu (bas), Bogdan Lavinius Enache (tobe), Vlad Ţelea (chitară) şi Mihai Alexandru (chitară). În urma incendiului, singurul supravieţuitor este solistul formaţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.