Reprezentanţi ai Corpului de Control al ministrului Sănătăţii şi ai Serviciului de Medicină de Urgenţă vor face verificări, săptămâna viitoare, la Spitalul "Sf. Pantelimon" din Capitală, în urma informaţiilor privind posibila discriminare pe criterii de vârstă a pacienţilor de la Secţia ATI a unităţii, anunţă, joi, Ministerul Sănătăţii, care mai spune că discriminarea pe criterii de vârstă sau orice altă formă de discriminare între pacienţi este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicamentele pentru bolnavii care ajung în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului “Sfântul Pantelimon” sunt ţinute sub cheie, la şefa secţiei sau la asistenta-şefă acasă, fără ca medicii să aibă acces la ele, doctorii fiind puşi în situaţia de a alege cui dau un medicament şi cui nu, a relatat, pentru GSP, un medic de la Secţia ATI a spitalului. Acesta prezintă şi o înregistrare în care şefa secţiei poate fi auzită spunând că medicamentele nu ajung, iar ei trebuie să le dea cu prioritate pacienţilor tineri: “Dacă dăm la toţi, nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită”. La rândul său, farmacista spitalului spune că a găsit în dulap sute de doze dintr-un antibiotic care figurau în baza de date că fuseseră date pacienţilor.

Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, un comunicat de presă în care face mai multe precizări în acest caz, explicând că programul destinat pecienţilor care ajung la terapie intensivă - AP-ATI (Acţiunea Prioritară ATI) - este gândit pentru a urmări un pacient critic a cărui viaţă este ameninţată, indiferent dacă acesta este asigurat sau nu, şi menit să asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient.

"Acţiunea Prioritară este reglementată în Ordinul Ministrului Sănătăţii (OMS) nr. 447 / 2015, modificat prin OMS 966/2015. Din acestea, articolul 20 reglementează ce achiziţii se pot face în unităţile ATI şi decontate din AP-ATI, iar articolul 21 defineşte criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienţi. Principiul de funcţionare al AP-ATI este următorul: pe baza facturilor înaintate de unităţile spitaliceşti din luna precedentă, decontarea cheltuielilor se asigură, la cerere, în luna următoare, după verificarea documentaţiei necesare. Ataşat acestui comunicat este un tabel care centralizează bugetul disponibil pentru AP-ATI pentru anul 2016, pentru fiecare spital, precum şi finanţarea care a fost acordată până în acest moment. Este convingerea fermă a Ministerului Sănătăţii că AP-ATI reprezintă un mare pas înainte pentru asigurarea îngrijirii unui pacient critic la cele mai înalte standarde", explică reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acestora, criteriile de eligibilitate pentru diagnostice au fost revizuite constant începând cu anul 2013, când a fost demarată această acţiune, iar scopul a fost "permanenta extindere atât a numărului de diagnostice, cât şi a numărului de unităţi ATI".

Ministerul Sănătăţii mai arată că "discriminarea pe criterii de vârstă sau orice altă formă de discriminare între pacienţi în cadrul acestui program sau a oricărui alt program este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România", iar o echipă a Corpului de Control va face verificări la Spitalul "Sf. Pantelimon".

"În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzaţiile vehiculate în presă trebuie investigate. Astfel, Ministerul Sănătăţii a decis organizarea unei acţiuni comune a Corpului de Control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgenţă care să analizeze dacă acuzaţiile se probează. Controlul va avea loc săptămâna viitoare, după finalizarea celor care se desfăşoară în acest moment în judeţele Mureş şi Buzău. Acţiunea va merge în paralel cu ancheta internă de la Spitalul Sf. Pantelimon", adaugă Ministerul Sănătăţii.

Un medic de la Secţia ATI a Spitalului “Sf. Pantelimon” - unitate care deserveşte peste 800.000 de oameni din două sectoare bucureştene - povesteşte pentru jurnaliştii de la GSP despre neregulile din spital, el aducând şi o înregistrare audio cu şefa secţiei, Laura Constantinescu.

Potrivit doctorului, luni, 30 mai, la presiunile unor medici, directorul spitalului, Gheorghe Popescu, a dat unei comisii interne dreptul să deschidă dulapul cu medicamente de la Secţia de Terapie Intensivă, dulap care este încuiat, cheia fiind la şefa secţiei sau la asistenta-şefă acasă.

În înregistrarea audio şefa secţiei se aude spunând că dulapul este ţinut încuiat “pentru că se fură!”. În aceste condiţii, medicilor le rămâne în gardă şi peste week-end o cutie în care nu pot fi prevăzute toate medicamentele necesare, fiind astfel "împinşi" să aleagă cui dau un medicament şi cui nu. 

Comisia a găsit în dulap, la controlul din 30 mai, 1.703 flacoane dintr-un antibiotic, în timp ce în baza de date din calculator apăreau ca fiind în stocul ATI 877 de flacoane. Întrebat ce înseamnă acest lucru, doctoral răspunde: “Înseamnă că există obiceiul ca unele asistente, la indicaţia conducerii ATI de la noi, să bifeze că au administrat Colistin, de exemplu. Dar medicamentul nu e, de fapt, administrat. Colegii au găsit în dulap de două ori mai multe flacoane de Colistin, un antibiotic foarte puternic, decât figurau în evidenţa din calculator. Altfel spus, s-a folosit mai puţin decât s-a declarat. Rămâne un stoc consumat fictiv, care nu ştim unde merge!”

Medicul descrie ceea ce mai mulţi doctori ştiu - că, uneori, nu li se administrează pacienţilor medicamente, dar ele apar drept consumate.

Potrivit medicului, după această descoperire “ a avut loc o şedinţă incredibilă” în care medicii i-au spus din nou şefei de la ATI că nu este normal să nu aibă acces la medicamente.

“Din ce ştiu eu, ca medic, programul special de ATI are fonduri mari şi e destinat tuturor pacienţilor critici. Cred că suntem minţiţi de conducerea spitalului că trebuie să alegem cui dăm şi cui nu dăm medicamente”, spune medicul.

În înregistrarea audio, şefa Secţiei ATI vorbeşte despre acest program special pentru terapie intensivă -  Acţiuni Prioritare ATI, pe care-l numeşte AP-ATI - început acum câţiva ani în toată ţara, pentru ca toţi pacienţii în stare critică să poată primi cea mai bună asistenţă, fără ca spitalul să se mai plângă că nu îi decontează Casa de Sănătate.

Ea susţine însă că medicamentele prin acest program nu ajung pentru toţi pacienţii, iar doctorii trebuie să aleagă cui dau. Şefa Secţiei ATI le spune medicilor să aibă ca prioritate pacienţii tineri, care “merită”.

“Medicaţia pe care o putem lua pe AP ATI, în primul rând, nu ar asigura cei 24 de pacienţi. Că ar fi foarte simplu să-i băgăm pe AP ATI să le dăm la toţi. Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oareşce diferenţiere (…) Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simţ: haideţi să dăm totuşi la ăia tineri şi la ăia cu şanse! Dacă vreţi, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toţi, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul!. Deci bugetul este pe fiecare trimestru şi în fiecare trimestru îl împărţim pe fiecare lună şi n-am nicio problemă”, spune Laura Constantinescu în înregistrarea prezentată de medic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.