Şaptesprezece ambulanţe noi, achiziţionate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, au ajuns în judeţul Constanţa, 13 dintre acestea la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), iar patru la SMURD. Şeful SAJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, spune că era nevoie de aceste ambulanţe, având în vedere că există autospeciale care au 800.000 - 900.000 de kilometri, depăşind de trei ori norma de casare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentarea noilor ambulanţe a avut loc vineri, pe platoul din faţa Consiliului Judeţean Constanţa (CJC).

Cu acest prilej, preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, a declarat că anul viitor vor ajunge şi alte ambulanţe în judeţul Constanţa.

“Judeţul Constanţa avea nevoie de aceste ambulanţe. Din discuţiile pe care le-am avut vor urma şi în anul 2019 alte ambulanţe care vor veni în Constanţa. Este un program naţional. Mă bucur că la final de an constănţenilor le-a fost dată o mână de ajutor şi au venit aceste ambulanţe. Se vede că Guvernul îşi face treaba. Guvernul a început să investească în sănătatea locuitorilor ţării şi acum eu mă refer la judeţul Constanţa. Drumurile noastre la Bucureşti şi solicitările se pare că au ajuns unde trebuie, au început să se rezolve problemele. Din discuţiile pe care le-am avut şi la ministerul de Interne şi la ministerul Sănătăţii, eu am cerut ca tot parcul să se schimbe întrucât aceste ambulanţe existente sunt vechi şi foarte vechi”, a declarat Marius Horia Ţuţuianu.

Directorului Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Laureţiu Bădescu, a declarat că era nevoie de noi ambulanţe, având în vedere că multe dintre cele existente au 800-900.000 de kilometri, depăşind şi de trei ori norma de casare.

“Aceste ambulanţe înseamnă o gură de oxigen. Din 2007-2008 avem celelalte ambulanţe înmatriculate, au 800-900.000 de kilometri, chiar un milion de kilometri. Înseamnă de trei ori norma de casare, înseamnă un efort deosebit pentru a le repara, atât ele, cât şi aparatura de pe ambulanţă este învechită pentru că ele vin ca o unitate de terapie intensivă”, a precizat Laurenţiu Bădescu.

El a mai spus că la Serviciul Judeţean de Ambulanţă există un deficit de 150 de persoane.

“Ambulanţele vor ajunge mai repede şi dotarea este mai bună. Dar noi suntem tot aceiaşi, cu un deficit de o treime din personal, adică lucrăm cu 150 de oameni mai puţin faţă de normativul de bază. Noi am schimbat ambulanţele, dar personalul rămâne tot la două treimi”, a declarat Bădescu.

El a menţionat că aceste ambulanţe vor intra în serviciu cel mai probabil de la începutul anului viitor, după ce vor fi înmatriculate şi după ce se vor încheia toate formele legale.

SAJ Constanţa are 51 de ambulanţe la care se adaugă şi acestea 13.

Cele 17 ambulanţe au fost achiziţionate prin Programul POR 2014 – 2020 - "Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale”. Achiziţia acestora s-a făcut de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitate de autoritate contractantă atât pentru Ministerul Afacerilor Interne cât şi pentru Ministerul Sănătăţii.  Atât ambulanţele care vor intra în dotarea ISU Dobrogea cât şi cele care vor completa flota SAJ Constanţa sunt dotate cu echipamente specifice celor de tip B2.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.