Consiliul Judeţean Harghita a introdus un program de vizitare pentru cimitirul militar din Valea Uzului, în fiecare zi de duminică, între orele 16.00 şi 17.00, în baza programărilor prealabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Consiliului Judeţean Harghita, s-a stabilit un program de vizitare a cimitirului militar de la Valea Uzului, deoarece prefectul a atacat hotărârea Consiliului Local Sânmartin de închidere a cimitirul, astfel aceasta este nulă.

”Din iniţiativa şi cu sprijinul colegilor din cadrul Consiliului Judeţean Harghita s-a realizat un program de vizitare a cimitirului care nu poate fi atacat nici de Prefectură, nici de alte instituţii. Cimitirul care se găseşte pe teritoriul localităţii Sânmartin, fapt recunoscut şi de o hotărâre guvernamentală, poate fi vizitat în fiecare zi de duminică, între orele 16,00 şi 17,00, pe baza programărilor prealabile”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén din Ungaria, conduşi de preşedintele Török Dezső, au fost primii vizitatori. Ei au depus coroane de flori la cimitirul militar din Valea Uzului. Au depus, astfel, coroane de flori, Negrutz Ágoston, reprezentantul Ministerului Agriculturii, Butta László, primarul localităţii Tarcal, dr. Liszkai Ferenc, primarul localităţii Tiszaladány şi Fodor István, primarul localităţii Bodoc. Delegaţia a fost însoţită din partea Consiliului Judeţean de directorul general Szőcs-Mátyás István.

„A fost important ca, în ciuda faptului că Prefectura a atacat hotărârea Consiliului Local Sânmartin, să găsim o modalitate de a merge mai departe. Acesta a fost demersul care nu poate fi atacat de nicio instituţie. În continuare, considerăm că a fost un act de profanare a mormintelor, că lucrările de construcţie au fost ilegale şi că Guvernul României trebuie să remedieze aceasta ilegalitate. Este o datorie faţă de eroii înmormântaţi acolo. Nu ne vom opri aici, continuăm demersurile. În continuare îndemn la raţiune, calm şi respectarea legii. Singurul nostru instrument este legea, în vreme ce pe partea cealaltă setul de ilegalităţi este inepuizabil, iar dacă România este un stat de drept, aceste lucruri nu au cum să se întâmple”, a afirmat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Recent, poliţiştii din Bacău au început cercetări după ce mai multe cruci ale unor eroi români din Primul şi din Al Doilea Război Mondial au fost acoperite cu saci de plastic.

Potrivit Poliţiei Judeţene Bacău, poliţiştii s-au autosesizat după ce în spaţiul public au apărut imagini în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor - Valea Uzului au fost acoperite cu saci din plastic şi fac cercetări pentru a stabili situaţia de fapt.

Pe un site de limbă maghiară au apărut imagini în care mai multe cruci ale eroilor români din cimitir fuseseră acoperite cu saci din plastic.

Ulterior, poliţiştii din Bacău au făcut cinci percheziţii în judeţ şi în Harghita, la persoane suspectate de lovire sau alte violenţe, distrugere şi furt, fapte comise în zona Valea Uzului. Printre cei vizaţi se află şi viceprimarului din localitatea Sânmartin, Laszlo Antal.

Din cauza situaţiei create la cimitirului militar din Valea Uzului, UDMR a suspendat protocolul de colaborare cu coaliţia aflată la guvernare, iar liderii formaţiunii au anunţat că nu vor susţine Guvernul şi nu au o colaborare parlamentară.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.