Consiliul Naţional al Elevilor a tras, vineri, un semnal de alermă privind legile educaţiei, arătând că reprezentanţii elevilor nu mai sunt menţionaţi ca având drept de vot în consiliile de administraţie ale şcolilor, în proiectul de lege supus dezbaterii publice. Ministerul Educaţiei a revenit cu un comunicat în care anunţă că, întrucât aceste propuneri se constituie într-un aport important pentru calitatea proiectului Legii Învăţământului Preuniversitar, au fost deja acceptate şi asumate de către instituţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Elevii trebuie reprezentaţi în structurile de conducere ale unităţilor de învăţământ! În proiectul de Lege a învăţământului preuniversitar, lansat în urmă cu 2 zile de Ministerul Educaţiei în consultare publică, reprezentanţii elevilor aleşi prin vot direct de către colegii lor nu mai sunt menţionaţi ca având drept de vot în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar. De asemenea, principiul consultării elevilor în luarea deciziilor majore din sistemul de educaţie nu a mai fost preluat în noul pachet legislativ”, a transmis Consliul Naţional al Elevilor, într-un comunicat oficial. 
 
”Elevii reprezentanţi atrag atenţia asupra faptului că elevul, prin prisma calităţii sale, este beneficiarul direct al actului educaţional, iar orice decizie care se ia în sistem ar trebui să respecte interesul superior al acestuia. Cum altfel am putea să ne asigurăm de respectarea acestui principiu asumat de multă vreme la nivelul sistemului dacă nu prin promovarea implicării active a tinerilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc în mod direct?”, spun elevii în comunicat. 
 
Consiliul Naţional al Elevilor anunţă că ”se opune ferm acestei prevederi care se doreşte a fi introdusă în noua Lege a învăţământului preuniversitar şi solicită Ministerului Educaţiei să remedieze în cel mai scurt timp posibil problema semnalată de către elevii reprezentanţi, introducând, în proiectul de lege, posibilitatea elevilor de a fi reprezentanţi în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ liceal (printr-un reprezentant cu drept de vot, care a împlinit vârsta de 18 ani) şi gimnazial (printr-un reprezentant cu statut de observator), cât şi în celelalte structuri ale şcolilor însărcinate cu asigurarea calităţii, combaterea şi prevenirea violenţei în mediul şcolar”.
 
 
„Nu putem accepta ca elevii, acele persoane în jurul cărora ar trebui să se învârtă, în primul rând, deciziile din sistemul de educaţie, să fie excluse din structurile consultative şi cele de conducere din unităţile de învăţământ. Legea învăţământului preuniversitar ar trebui să reprezinte un prim pas către a asigura o colaborare strânsă, îndreptată spre identificarea de soluţii, între elevi şi decidenţi, la toate nivelurile. Principiul participării active a tinerilor în luarea deciziilor care îi privesc trebuie asumat în totalitate de către statul român, iar pentru a ne asigura că viitorul ne va rezerva tineri activi civic, conştienţi de responsabilităţile şi oportunităţile pe care le au, este necesar ca aceste exerciţii de management participativ să înceapă încă din şcoală.”, a declarat Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
 
În replică, la scurt timp Ministerul Educaţiei a anunţat că a înregistrat în procesul de consultare propunerile elevilor formulate prin Consiliul Naţional al Elevilor.
 
”Întrucât aceste propuneri se constituie într-un aport important pentru calitatea proiectului Legii Învăţământului Preuniversitar, acestea au fost deja acceptate şi asumate de către Ministerul Educatiei. Mulţumim pentru propunerile constructive formulate şi reiterăm deplina disponibilitate de dialog a Ministerului Educaţiei în vederea susţinerii interesului superior al elevului”, se precizează în anunţul ministerului. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.