Comitetul interministerial pentru analiza de risc seismic, coordonat de premierul Nicolae Ciucă, a decis, în prima şedinţă a structurii ca, până vineri, Ministerul Educaţiei să sprijine autorităţile locale să identifice soluţii pentru relocarea în spaţii sigure a copiilor care îşi desfăşoară în prezent activitatea în clădiri încadrate în categoria de risc seismic I, ca urmare a expertizărilor, clasificărilor şi verificărilor. De asemenea,Guvernul va face, în şedinţă de miercuri, o primă evaluare a cadrului legislativ, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Ministerul Educaţiei a transmis, marţi, care sunt cele 21 de clădiri cu risc seismic utilizate în procesul educaţional, ca săli de clasă, laboratoare sau cu altă destinaţie.

I. Clădiri cu destinaţia săli de clasă/laboratoare:

  1. Şcoala Gimnazială Filipeni, judeţul Bacău
  2. Grădiniţa cu Program Normal Ferestrău (Oituz), judeţul Bacău
  3. Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, judeţul Brăila
  4. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu
  5. Şcoala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, judeţul Ilfov
  6. Colegiul Naţional Pedagogic Vasile Lupu, judeţul Iaşi
  7. Grădiniţa cu Program Normal „Al.I. Cuza”, judeţul Iaşi
  8. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, judeţul Maramureş
  9. Şcoala Gimnazială, comuna Dulceşti, judeţul Neamţ
  10. Liceul Teoretic „Ioniţă Asan” Caracal, judeţul Olt
  11. Grădiniţa cu Program Normal Broşteni, judeţul Olt
  12. Şcoala Primară Dîmbu (Băicoi), judeţul Prahova
  13. Grădiniţa cu program normal Deleni, judeţul Suceava
  14. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Timişoara
  15. Şcoala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, judeţul Vrancea

II. Clădiri cu altă destinaţie

  1. Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Bucureşti - sală de sport
  2. Clubul Sportiv Şcolar Ilfov - 2 clădiri (un spaţiu profesori şi un spaţiu grădiniţă)
  3. Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti, judeţul Ilfov - cămin
  4. Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi - anexă
  5. Casa Corpului Didactic judeţul Ilfov - cămin

”Ministerul Educaţiei a solicitat conducerilor inspectoratelor şcolare ca, împreună cu autorităţile locale, să identifice soluţii pentru relocarea preşcolarilor/elevilor care învaţă în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I şi care sunt în uz”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Sursa citată a precizat că şcolile şi instituţiile de învăţământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanţate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susţinute din fonduri europene

”Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Banca Mondială, derulează deja un proiect în valoare de aproape 100 milioane euro, care are drept scop reabilitarea, consolidarea şi/sau construirea unor şcoli din zonele cu cel mai mare risc seismic din România”, a mai transmis ministerul.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, urmare a actualizării în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România, de către unităţile de învăţământ, a situaţiei clădirilor aflate în risc seismic 1, a rezultat faptul că 39 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ sunt încadrate în categoria de risc seismic I. Dintre acestea, 21 sunt clădiri în care se desfăşoară, în prezent, activităţi şcolare, 15 având destinaţia săli de clasă sau laboratoare, restul având alte destinaţii (cămin, sală de sport, alte destinaţii).

Şcolile şi instituţiile de învăţământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. În cadrul Comitetului interministerial s-a stabilit ca mâine, în şedinţa de Guvern, să fie analizat, în primă lectură, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea acestui program guvernamental.

Tot ca urmare a celor stabilite în reuniunea de astăzi, Guvernul va face miercuri, în şedinţă, o primă evaluare a cadrului legislativ, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic.

„Vom monitoriza cu atenţie ca tot ceea ce stabilim în acest comitet să se aplice. În acest moment este prioritar să urgentăm reabilitarea şi consolidarea şcolilor şi tuturor clădirilor în care se desfăşoară procesul educativ, a spitalelor şi clădirilor publice. Avem identificate o parte din fonduri. Acolo unde nu vom avea resursa financiară de la Fondul de rezervă ne vom coordona cu Ministerul de Finanţe şi identificăm soluţiile de asigurare a finanţării. Cert este că avem nevoie de prioritizare în funcţie de nivelul de risc seismic şi de coordonarea cu posibilităţile financiare ale autorităţilor locale pentru că este nevoie de asumarea atât la nivelul Guvernului, cât şi al autorităţilor locale”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit sursei citate.

În cadrul întâlnirii, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat lista clădirilor încadrate în clasa de risc seismic I şi a menţionat care dintre acestea sunt, în prezent, în uz.

„O parte din inspectorii şcolari din judeţele în care se află clădiri încadrate în clasa de risc seismic I şi în care se desfăşoară activităţi didactice au anunţat Ministerul, în cursul zilei de azi, că deja au fost identificate soluţii pentru relocarea elevilor. Inspectoratele şcolare au termen până miercuri, 22 februarie, pentru a identifica, împreună cu autorităţile locale, soluţii de relocare”, a declarat Ligia Deca, conform sursei menţionate.

De la ultima actualizare a informaţiilor în SIIR, din luna septembrie a anului 2022, din cele 118 clădiri declarate de conducerile unităţilor de învăţământ ca fiind încadrate în RSI, unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite.

În cadrul reuniunii, ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, a menţionat că imediat după seismele din Gorj şi replicile care au urmat, a avut o legătură directă cu Instituţia Prefectului din acest judeţ, cu autorităţile administraţiei publice locale şi, în urma solicitărilor, a dispus ca doi experţi atestaţi cu practică pentru această categorie de expertizare, inclusiv unul dintre ei pe monumente istorice, să se deplaseze în judeţul Gorj şi să evalueze clădirile afectate.

„Am ţinut legătura cu Instituţia prefectului din judeţul Gorj şi am cerut cât mai rapid posibil să avem o evaluare a daunelor pentru a stabili măsurile de sprijinire a autorităţilor locale. În şedinţa de mâine vom putea intra cu o serie de măsuri”, a afirmat Attila Cseke, ministrul Dezvoltării.

De asemenea, ministrul Dezvoltării a precizat că în data de 20 februarie s-a închis apelul de proiecte pentru consolidare, depuse pentru a primi finanţare prin noul program iniţiat de Guvern. Prin acest apel au fost depuse 366 de cereri de finanţare care privesc 132 de blocuri de locuinţe şi 234 de clădiri publice, inclusiv şcoli. Valoarea acestor cereri care urmăresc consolidarea de clădiri cu risc seismic este de 5,7 miliarde lei. Ministerul Dezvoltării a făcut o evaluare continuă a acestor solicitări, la marea majoritate fiind transmise solicitări de clarificare, astfel încât începând cu 1 martie să poată fi emis ordinul de ministru pentru introducerea în programul de consolidare a investiţiilor eligibile, acoperite integral de la bugetul de stat.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat ca pe lângă programele finanţate de la bugetul de stat să fie avute în vedere proiectele susţinute din fonduri europene, inclusiv PNRR, precum şi celelalte programe care sunt finanţate de diverse instituţii cum ar fi programul derulat prin finanţare de la Banca Mondială.

La prima reuniune a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic au mai participat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul de stat Raed Arafat, reprezentanţi ai vicepremierului Kelemen Hunor, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerului Afacerilor Interne;  Ministerului Energiei; Ministerului Sănătăţii;  Ministerului Culturii; Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Academiei Române; Inspectoratului de Stat în Construcţii; Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi    Dezvoltare Teritorială Durabilă Urban; Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului; Alianţei Române a Universităţilor Tehnice; Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România; Asociaţiei Municipiilor din România; Asociaţiei Oraşelor din România; Asociaţiei Comunelor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.