Reprezentanţii Comisiei Europene au anunţat, luni, că în contextul în care în regiunea Alexandroupolis-Feres din Grecia au avut loc noi incendii, UE trimite două avioane rescEU de stingere a incendiilor, găzduite de Cipru, şi o echipă de pompieri români prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, în prezent în Grecia ar trebui să mai sosească încă 56 de pompieri şi 10 vehicule. În plus, o echipă de pompieri la sol trimisă în prealabil de Franţa este deja prezentă în Grecia în cadrul planului UE de pregătire pentru sezonul de incendii forestiere, mai arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.

„Grecia s-a confruntat deja, de departe, cu cea mai dificilă lună iulie din 2008 încoace în ceea ce priveşte incendiile forestiere. Zona arsă este mai mare, iar incendiile sunt mai intense şi mai violente, distrugând o suprafaţă mai mare decât înainte. Incendiul din Alexandroupolis-Feres a distrus deja locuinţe şi a dus la evacuarea a opt sate. Răspunsul rapid al UE este, din nou, esenţial şi le mulţumesc Ciprului şi României pentru că i-au ajutat pe pompierii greci care acţionează deja pe teren.”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, potrivit sursei citate.

Acest ajutor vine în urma răspunsului UE la activarea anterioară a mecanismului de protecţie civilă al UE de către Grecia, luna trecută, când au fost mobilizate 9 avioane, 510 pompieri şi 117 vehicule. În plus, cartografierea prin satelit realizată de programul Copernicus al UE permite evaluarea daunelor în mai multe zone din regiune.

Comisia Europeană rămâne în strânsă legătură cu autorităţile elene prin intermediul Centrului său de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă şi este pregătită să mobilizeze asistenţă suplimentară, dacă este necesar, mai spune sursa menţionată.

Şi reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au anunţat că România trimite luni în Grecia un alt modul specializat de stins incendii de pădure, pentru derularea misiunilor de localizare şi stingere a incendiilor de pădure din Grecia care pun în pericol viaţa comunităţilor şi bunurile acestora. Premierul a convocat, luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care a adoptat o hotărâre în acest sens. Astfel, un modul de intervenţie specializat în stingerea incendiilor de pădure compus din 56 de persoane cu 12 mijloace de intervenţie din IGSU şi unităţilor subordonate.

Un incendiu important de pădure a izbucnit luni în Boetia, la nord de Attica, la 100 de kilometri nord de Atena, potrivit serviciilor de salvare. A fost emis un aviz de evacuare a turiştilor care se aflau pe o plajă vecină. Aproximativ 56 de pomperi, asistaţi de patru avioane, luptau cu flăcările. Un bărbat a fost găsit mort luni, în incendii de pădure în regiunea Boetia, în centrul Greciei, pompieri greci luptau împotriva unui nou incendiu pe Insula Evia, iar opt persoane au fost spitalizate, relatează AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.