Colegiul Psihologilor din România contestă prevederile ordinului de aprobare a metodologiei pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi solicită abrogarea acestuia, susţinând că acesta nu reglementează modalitatea de decontare a serviciilor furnizate de psihologi, iar efectul imediat este întârzierea obţinerii avizului psihologic necesar pentru încadrarea în grad de handicap a copiilor cu dizabilităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ordinul contestat de Colegiul Psihologilor din România a fost emis la sfârşitul anului trecut şi vizează aprobarea metodologiei pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, a orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educţionale speciale, precum şi în vederea abilitării şi reabilitării copiilor cu dizabilităţi şi/sau cerinţe educaţionale speciale.

Colegiul Psihologilor din România susţine că prin acest ordin este anulat dreptul psihologilor de a obţine un onorariu sau un salariu negociat pentru serviciile lor, nefiind reglementată o modalitate de decontare a serviciilor furnizate.

"Efectul imediat este întârzierea obţinerii avizului psihologic necesar pentru încadrarea în grad de handicap a copiilor cu dizabilităţi, iar pe termen lung blocarea sistemului de evaluare psihologică şi majorarea nejustificată cheltuielilor necesare furnizării serviciilor", spun reprezentanţii Colegiul Psihologilor din România

Potrivit acestora, totodată furnizarea serviciilor de evaluare a copiilor cu dizabilităţi este atribuită psihologilor angajaţi în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care, legal, nu ar putea presta aceste servicii întrucât nu sunt furnizori de servicii psihologice, în condiţiile legii. Mai mult, dacă în judeţul respectiv nu sunt suficienţi psihologi, documentul recomandă să se realizeze evaluarea psihologică de către angajaţii instituţiei publice, indiferent dacă aceştia au sau nu pregătire psihologică.

”Considerăm că prin acest act normativ se încalcă dreptul psihologilor la muncă, aşa cum este el reglementat legal. Însă cel mai grav aspect este afectarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi care au nevoie de evaluare psihologică. Din aceste motive, solicităm abrogarea ordinului, ce conţine prevederi neconstituţionale şi nelegale”, a declarat Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Acesta a mai susţinut că ordinul a fost aprobat fără avizul şi fără consultarea organizaţiei profesionale cu privire la reglemnetarea unor competenţe profesionale şi elaborarea unei metodologii psihologice, la sfârşitul anului trecut, de către foştii miniştri ai Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii, iar Colegiul cere anularea acestuia şi reluarea discuţiilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.