Consiliul Naţional pentru Combaterea discriminării (CNCD) face, luni, recomandări pentru campania electorală, solicitând tuturor celor implicaţi să să respecte valorile europene comune, să promoveze principiul egalităţii şi nediscriminării şi să elimine discursul de ură. Totodată, CNCD a transmis recomandările Reţelei Europene a Organismelor de Promovare a Egalităţii (EQUINET) care afirmă, printre altele, că ”tratamentul egal şi nediscriminarea sunt standarde minime comune şi trebuie respectate de oricine, în toate circumstanţele, inclusiv în timpul campaniilor electorale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În contextul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare 2019, CNCD face apel către actorii cheie implicaţi (politicieni, jurnalişti, formatori de opinie etc.) să respecte valorile europene comune, să promoveze principiul egalităţii şi nediscriminării, precum şi eliminarea discursului de ură şi respectul demnităţii umane”, a transmis, luni, CNCD.

Totodată, Consiliul a transmis recomandările EQUINET privind combaterea discriminării şi a discursului de ură în campaniile electorale.

Reţeaua Europeană a Organismelor de Promovare a Egalităţii Equinet a formulat zece recomandări, pentru a fi respectate principiul general al egalităţii,abordarea subiectelor sensibile, interzicerea discriminării şi evitarea incitării la ură.

Recomandările EQUINET:


Principiul general al egalităţii:

1. Nediscriminarea şi ambiţia unei egalităţi substanţiale sunt pietrele de temelie ale democraţiilor europene iar campaniile electorale sunt terenurile de testare esenţiale ale unor astfel de angajamente.
2. Tratamentul egal şi nediscriminarea sunt standarde minime comune şi trebuie respectate de oricine, în toate circumstanţele, inclusiv în timpul campaniilor electorale.
3. Partidele politice şi presa trebuie să ia în considerare adoptarea sau susţinerea unor coduri de conduită pentru campaniile electorale care să includă o strategie de a combate discriminarea, hărţuirea şi discursul de incitare la ură.


Interzicerea discriminării

4. Partidele politice şi candidaţii, precum şi persoanele care lucrează pentru ei trebuie să se abţină în programele şi campaniile lor de la utilizarea unui limbaj discriminatoriu sau de la propunerea de politici şi legi discriminatorii şi de la a exprima sau sprijini idei sau teorii privind superioritatea unui grup de persoane pe baza rasei, originii etnice, religiei, genului, vârstei, orientării sexuale, identităţii de gen, dizabilităţii, altor caracteristici personale protejate sau o asociere a acestora.
5. Presa, în relatările sale privind campaniile electorale trebuie să se abţină de la folosirea sau susţinerea unui limbaj discriminatoriu sau a unor politici şi idei sau teorii privind superioritatea unui grup de persoane bazată pe rasă, origine etnică, religie, gen, vârstă, orientare sexuală, identitate de gen, dizabilitate, alte caracteristici personale protejate sau o asociere a acestora. Relatarea unor astfel de aspecte şi declaraţii în campaniile electorale trebuie făcută responsabil, cu explicaţiile cuvenite şi cu reflecţii critice cu privire la context.


Discursul de incitare la ură

6. Partidele politice şi candidaţii, precum şi persoanele care lucrează pentru ei trebuie să se abţină în programele şi campaniile lor de la utilizarea sau susţinerea unui limbaj care constituie discurs de incitare la ură
7. Presa, în relatările privind campaniile electorale trebuie să gestioneze în mod responsabil şi echitabil subiectele sensibile legate de grupuri definite de caracteristici pesonale comune protejate pentru a evita stigmatizarea acestora. Relatările privind astfel de subiecte sensibile trebuie să fie însoţite de explicaţiile cuvenite şi de reflecţii critice cu privire la context. Presa, în relatările privind campaniile electorale, trebuie să se abţină de la utilizarea şi sprijinirea unui discurs de incitare la ură. Relatările privind limbajul folosit în campaniile electorale care constituie discurs de incitare la ură trebuie realizate într-un mod responsabil, cu explicaţiile cuvenite şi reflecţii critice cu privire la context.


Abordarea subiectelor sensibile

8. Partidele politice şi candidaţii, precum şi persoanele care lucrează pentru ei trebuie să trateze în mod responsabil şi echitabil chestiunile sensibile privind grupurile definite de caracteristici pesonale comune protejate, pentru a evita stigmatizarea acestora.
9. Presa, în relatările privind campaniile electorale trebuie să gestioneze în mod responsabil şi echitabil subiectele sensibile legate de grupuri definite de caracteristici pesonale comune protejate pentru a evita stigmatizarea acestora. Relatările privind astfel de subiecte sensibile trebuie să fie însoţite de explicaţiile cuvenite şi de reflecţii critice cu privire la context.


Reprezentarea egală pe listele electorale

10. Partidele politice trebuie să ia în considerare instituirea de practicişi politici pentru a asigura o reprezentare ce reflectă diversitatea oamenilor din societate la toate nivelurile de pe listele lor electorale, chiar şi în absenţa unei obligaţii legale exprese în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.