Serviciile medicale acordate în perioada 10-13 octombrie, în care au fost probleme la funcţionarea cardului naţional de asigurări de sănătate, vor putea fi raportate şi validate, în condiţiile legii, până la termenul de raportare a activităţii lunare stabilit în contract, anunţă, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Ţibichi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru a evita apariţia de disfuncţionalităţi în accesul asiguraţilor la serviciile medicale, atunci când se produc întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS), Guvernul a modificat şi completat două acte normative, respectiv Hotărârea privind programele naţionale de sănătate şi contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale.

Pentru perioada 10 - 13 octombrie, în care sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate a fost disfuncţional, preşedintele CNAS urmează să emită un ordin conform căruia serviciile medicale vor putea fi raportate şi validate, în condiţiile legii, până la termenul de raportare a activităţii lunare stabilit prin contractul încheiat de furnizorul respectiv cu casa de asigurări de sănătate.

"Vom face toate eforturile să optimizăm platforma informatică, astfel încât serviciile medicale să se raporteze şi să se valideze exclusiv online, această modificare a cadrului normativ fiind doar pentru situaţii excepţionale”, a spus preşedintele CNAS, Radu Gheorghe Ţibichi.

Potrivit măsurilor aprobate miercuri de Executiv, CNAS constată şi comunică, prin publicarea pe site-ul propriu, întreruperile în funcţionarea PIAS.

În astfel de cazuri, serviciile şi dispozitivele medicale, inclusiv cele din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, se acordă offline. De asemenea, furnizorii de medicamente eliberează în sistem offline medicamentele din prescripţiile medicale online şi offline. Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar în regim online.

Potrivit modificărilor, preşedintele CNAS emite ordin, până la termenul de raportare a activităţii lunare prevăzut în contract, pentru ziua/zilele în care sunt constatate întreruperi în funcţionarea PIAS.

Ordinul, care se publică pe site-ul CNAS, cuprinde condiţiile de transmitere în PIAS a serviciilor acordate offline şi condiţiile de validare a acestora, în cazul imposibilităţii de a utiliza online sistemul naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate.

Al doilea act normativ vizează programele naţionale de sănătate.

Potrivit actului, se prelungeşte cu trei luni valabilitatea HG 206/2015, privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016, respectiv până la 31 martie 2017, pentru a se asigura continuitatea accesului la servicii medicale inclusiv în ceea ce priveşte eliberarea medicamentelor şi materialelor sanitare specifice asigurate bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.