Colegiul Medicilor din România transmite ministrului Sănătăţii, în replica la afirmaţiile potrivit cărora sistemul de sănătate este “de tip feudal”, că fiecare medic este un feudal la locul său de muncă, pentru că numai el poate să stăpânească relaţia cu pacientul său, în ciuda ingerinţelor exterioare şi a supra-reglementării, iar aceasta este “singura relaţie cinstită din sistem”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, recent, că sistemul de sănătate din România este "o feudă de sus până jos, în care este vorba mai puţin despre oameni, ci despre sistem". El a comparat corupţia din sănătate cu "un cancer" pentru care tratamentul este chimioterapia.

În replică la aceste afirmaţii, Colegiul Medicilor din România arată, într-o scrisoare adresată ministrului Sănătăţii, că are dreptate când vorbeşte de feudă, dar medicul este un feudal la locul său de muncă pentru că încearcă să stăpânească, în ciuda ingerinţelor exterioare şi a suprareglementării, relaţia fundamentală cu pacientul său.

“Această relaţie este cea care îi conferă calitatea de stăpân feudal, pentru că numai el poate să gestioneze această relaţie”, se arată în scrisoarea adresată ministrului, semnată de preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

CMR precizează că pacienţii "se îmbolnăvesc statistic, dar se vindecă individual", iar fiecare împrejurare sau loc este o feudă, a cărei organizare ţine de modul în care medicul şi personalul din sănătate gestionează relaţia cu pacienţii.

“Da, medicul este un feudal, în măsura în care reuşeşte să convingă în mod individual şi colectiv despre competenţa sa, despre calitatea şi valoarea socială a muncii sale, despre respectul sau ne-respectul pe care îl arată pacienţilor săi, despre nivelul de libertate în care îşi practică profesia, despre faptul că reuşeşte, în ciuda ingerinţelor exterioare, să fie independent în practica profesiei, demosntrând că libertatea în exerciţiul profesiei nu este un cadou pe care şi-l asumă el însuşi ci este dovada respectului fundamental al drepturilor pacientului”, îi transmite preşedintele CMR ministrului Sănătăţii.

Preşedintele CMR mai spune că multe dintre atacurile “furibunde” la adresa sistemului de sănătate sunt “justificate de neconformităţile economico-financiare”, dar îi atrage atenţia ministrului Sănătăţii că acestea nu sunt în sarcina medicului, ci a gestiunii sistemului, uneori practicată de către medici.

“Cu cât suma de bani din Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate este mai mare (şi Fondul creşte în cantitate de la an la an), este în firea lucrurilor ca la acest rezervor uriaş «să se înţepe oricare capitalist», în ideea că oricum nu se va observa, pentru că tot eşafodajul economico-financiar şi politic se clădeşte pe relaţia directă între medic şi pacient şi oricum aceştia doi nu vor constata decât târziu sau niciodată că banii adunaţi de la pacienţi pentru plata serviciilor de sănătate, către personalul din sănătate, sunt dijmuiţi de către un sistem supra-normat”, precizează Gheorghe Borcean.

Preşedintele CMR susţine că toate aceste lucruri neconforme se petreceau şi înainte şi erau cunoscute de multă lume, dar acum “ies la ieveală” şi îi cere ministrului Sănătăţii să constate că singura sursă solidă, de nădejde, de perspectivă competentă şi în mare parte liberă din sistem este resursa umană.

“Dacă vă manifestaţi interesul pentru destructurarea reţelelor infracţionale sau cu potenţial infracţional, dacă vă manifestaţi interesul pentru sănătatea naţiunii, cu respect, Domnule Ministru,  vă rog să vă detaşaţi de gândirea structuralist-politică a unui înalt funcţionar public şi să vă aliaţi cu cele două categorii fundamentale ale sistemului sanitar: personalul din sănătate şi cetăţenii”, mai scrie preşedintele CMR în scrisoare.

Borcean îi mai spune ministrului Sănătăţii că, dacă va înţelege această filozofie a sistemului, va vedea că personalul din sănătate este îndreptăţit “să fie mândru, să fie demn, să fie autonom în profesie”, pentru să “singura relaţie cinstită în sistem şi nepoluată încă” este cea dintre medic şi pacient.

“Şi dacă asta înseamnă să fii feudal, da, cu mândrie suntem!”, mai spune preşedintele CMR.

Ministrul Sănătăţii mai arăta că primul gând care îi vine mie în minte când se gândeşte la sistemul de sănătate este “feudal”. “Este o feudă de sus până jos. Şi într-un sistem feudal e mai puţin vorba despre oameni, oameni buni, oameni răi, este vorba despre sistem”, spunea Vlad Voiculescu.

El preciza că, la acest moment, nu se ştie câţi medici sunt în România, cum sunt plătiţi sau câte "plăţi informale" sunt.

"În momentul ăsta nu ştim câţi medici avem în România. Nu ştim. Nu ştim cum sunt plătiţi, nu ştim câte gărzi se fac, nu ştim exact cât cheltuim pe medicamente, nu ştim câte plăţi informale sunt. Nu ştim de ce o operaţie costă mai mult într-un loc şi mai puţin într-un alt loc, din perspectiva Casei”, a mai spus ministrul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.