Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune că sistemul de sănătate din România este "o feudă de sus până jos, în care este vorba mai puţin despre oameni, ci despre sistem". El compară corupţia din sănătate cu "un cancer" pentru care tratamentul este chimioterapia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Primul gând care îmi vine mie în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este feudal. Este o feudă de sus până jos. Şi într-un sistem feudal e mai puţin vorba despre oameni, oameni buni, oameni răi, este vorba despre sistem”, a spus ministrul Sănătăţii.

El a comparat corupţia din sănătate cu un cancer.

"În sistemul de sănătate, cumva îmi vine în minte expresia unui profesor doctor care tocmai diagnosticase pe cineva cu un cancer, un cancer metastazat, şi îmi explica în cuvinte simple ce înseamnă acest cancer. Îmi spunea că celulele cresc şi se hrănesc, dar cumva sunt ca o balegă, nu pot rezista de unele singure, dar le omoară pe celelalte, le înghesuie şi nu le lasă să se dezvolte. Într-un final, reuşesc să omoare organismul. E ceea ce se întâmplă cu corupţia în sistemul de sănătate. Este pur şi simplu un cancer. Şi probabil că la un cancer cura este mai degrabă de tipul chimioterapiei, care să reducă tumora, după care să încerci să operezi. Asta cred că se poate face”, a mai afirmat ministrul Vlad Voiculescu.

El mai spune că, la acest moment, nu se ştie câţi medici sunt în România, cum sunt plătiţi sau câte "plăţi informale" sunt.

"În momentul ăsta nu ştim câţi medici avem în România. Nu ştim. Nu ştim cum sunt plătiţi, nu ştim câte gărzi se fac, nu ştim exact cât cheltuim pe medicamente, nu ştim câte plăţi informale sunt. Nu ştim de ce o operaţie costă mai mult într-un loc şi mai puţin într-un alt loc, din perspectiva Casei”, a mai spus ministrul.

Ministrul Sănătăţii a făcut aceste declaraţii la finalul proiecţiei documentarului ”Reţeaua”, regizat după o investigaţie jurnalistică legată de lipsa unor medicamente esenţiale pentru tratamentul cancerului, criză care în România ultimului deceniu a afectat mii de pacienţi. Deşi, teoretic, statul român le garantează cetăţenilor dreptul la viaţă, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare. Pentru mulţi dintre ei, ajutorul a venit de la o reţea de anonimi, cunoscută mai târziu ca "Reţeaua citostaticelor", iniţiată chiar de actualul ministrul al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Timp de mai mulţi ani, această reţea, alcătuită din voluntari, a transportat în România, fără să solicite niciun beneficiu material, medicamente esenţiale în tratamentul cancerului, care nu se găseau deloc în spitalele şi farmaciile româneşti.  

Vlad Voiculescu a devenit ministru al Sănătăţii în 20 mai, după demisia lui Patriciu Achimaş-Cadariu în urma scandalului dezinfectanţilor diluaţi folosiţi în spitale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.