Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat în şedinţa de luni, de la ora 15.00 mai multe restricţii în Capitală, în contextul în care rata de incidenţă cumulată a cazurilor a ajuns duminică la 3.02 la mia de locuitori, iar luni este de 3.19. Astfel, de la ora 00.00 din 20 octombrie purtarea măştii va fi obligatorie în spaţiile publice deschise de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani, restaurantele şi cafenelele vor fi închise în interior, cinematografele, sălile de spectacole şi jocurilor de noroc vor fi şi ele închise, iar toate unităţile de învăţământ vor trece în scenariul roşu, inclusiv creşele şi universităţile de stat şi private, a explicat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei Mariana Stancu-Ţipişcă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE „E suspendată activitatea didactică, pentru toate instituţiile şi unităţile de învăţământ, inclusiv creşte şi universităţi. Ne referim la activitatea didactică desfăşurat faţă în faţă. A fost interzisă activitatea în cinematografe, în săli de spectacole. S-a instituit obligaţia purtării măştii în toate spaţiile publice, ne referim şi la copiii care au împlinit vârsta de 5 ani. Masca va fi purtată corespunzător, acoperind nasul şi gura. A fost interzisă activitatea operatorilor economici şi cei care desfăşoară activitate de preparare, comercializare a preparatelor în restaurante, ne referim la unităţile de tip restaurante, cafenele, pentru interior. Iar pentru exterior normal că a rămas în vigoare şi la fel este permisă în continuare, prin această hotărâre a CMBSU, activitatea operatorilor economici în interior pentru clienţii cazaţi în pensiuni, în hoteluri. Odată ce a fost atins acest prag de 3 la mia de locuitori şi a fost depăşit, nu ne mai încadrăm în acel procent de 30%. Deci a fost interzisă activitatea în interiorul restaurantelor, păstrată pe terase, în exterior, iar pentru cei din interiorul hotelurilor, pensiunilor, doar pentru clienţii cazaţi. Şi a fost interzisă şi activitatea operatorilor economici licenţiaţi pentru jocurilor de noroc. Hotărârea începe să îşi producă efectele juridice din data de 20 octombrie 2020, de la ora 00.00”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei Mariana Stancu-Ţipişcă.
 
Premierul Ludovic Orban afirma luni dimineaţa că afterschool-urile şi creşele din Capitală pot opta să menţină activitatea şi să nu treacă în sistemul online. 

ŞTIREA INIŢIALĂ Conform surselor News.ro, având în vedere faptul că rata de incidenţă cumulată calculată la 14 zile, la nivelul Bucureştiului a depăşit valoarea de 3 la mia de locuitori DSP Bucureşti a înaintat spre aprobare CMBSU, următoarele propuneri:

„-Purtarea măştii de protecţie, astfel încât sp acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise.

- Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă.

- Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar persoanelor cazate în cadrul acestor unităţi.

- Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

- Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă.

- Suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă, din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online”.

Premierul Ludovic Orban a declarat că o întrunire a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă va avea loc luni, de la ora 15.00, pentru a dispune măsurile prevăzute în hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă în Capitală, în contextul în care duminică incidenţa privind infectările a depăşit cifra de 3 la mia de locuitori. El a mai spus, chestionat dacă e luată în considerare carantinarea unor zone din Bucureşti, că speră să nu ajungem acolo şi trendul infectărilor să scadă.

Şeful Executivului a mai precizat că afterschool-urile şi creşele din Capitală îşi pot desfăşura activitatatea în continuare, dacă doresc acest lucru. 

„Reglementările privitoare la situaţia modului de organizare a procesului educaţional se referă la învăţământ şi la preşcolari, adică la grădiniţă. Cele două trepte, 1 şi 3 la mie, nu afectează desfăşurarea altor activităţi, cum sunt activităţile în creşe şi în afterschool-uri. Nu fac obiectul reglementării. Odată cu organizarea cursurilor online, afterschool-ul normal nu prea mai poate să funcţioneze, pentru că dacă elevii nu se duc la şcoală şi participă online la procesul educaţional, şi afterschool-ul nu va mai putea funcţiona, dar afterschool-urile şi creşele nu sunt în cadrul reglementărilor. În cazul în care optează să funcţioneze, vor funcţiona. Nu fac parte din activităţile care intră sub restricţii atunci când este depăşit indicele de 3 la mie”, a afirmat Orban.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 2.466 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 182.854. În ultimele 24 de ore a fost prelycrate 8.040 de teste. De asemenea, s-au înregistrat şi 59 de decese, bilanţul fiind de 5.931. În prezent, 757 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureştiul, care a trecut duminică de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, înregistrează o creştere a acestui indicator, la 3.19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.