Autorităţile din judeţul Cluj, unde se înregistrează o creştere a numărului de îmbolnăviri de COVID-19, au decis să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de o sută de metri în jurul şcolilor şi grădiniţelor, pentru toate persoanele cu vârsta de peste cinci ani. La Gherla şi Dej, unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 1,5 la mia de locuitori, restauratele şi cafenelele care funcţionează în spaţii închise, precum şi sălile de jocuri de noroc îşi suspendă activitatea. În patru localităţi clujene nicio unitate şcolară nu va mai funcţiona în baza scenariului verde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una dintre hotărârile adoptate, luni, de membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj vizează obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele, cu excepţia copiilor cu vârste sub cinci ani, pe o rază de o sută de metri în jurul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţ. Măsura intră în vigoare în dimineaţa zilei de 7 octombrie, la ora 7:00, şi va fi valabilă pentru toată perioada stării de alertă. Nerespectarea acestei obligaţii va putea fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, conform legii, mai prevede hotărârea CJSU Cluj.

De altfel, ca urmare a creşterii numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2, în Cluj mai multe unităţi didactice vor funcţiona, în perioada următoare, conform scenariului galben sau celui roşu. Astfel, toate şcolile şi grădiniţele din Dej, Gherla, Huedin şi din comuna Floreşti vor organiza, de marţi, cursuri în baza scenariului galben.

Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu” din Dej, Liceul Teoretic "Petru Maior” din Gherla vor organiza, începând din 6 octombrie, cursuri exclusiv online, după ce la liceul din Dej au fost conformate patru cazuri de COVID-19 în clase diferite, iar la cel din Gherla au fost confirmate trei cazuri în trei clase.

O altă decizie adoptată de CJSU Cluj vizează municipiile Dej şi Gherla, unde media din ultimele 14 zile arată că a fost depăşit pragul de infectare de 1,5 la o mie de locuitori. Astfel, în contextul în care la Dej a fost raportat un prag de infectare de 1,66 la o mie de locuitori iar la Gherla se înregistrează o rată de infectare de 1,57 la o mie de locuitori, autorităţile din Cluj au decis suspendarea activităţii din interiorul restaurantelor, cafenelelor care funcţionează în spaţii interioare şi a sălilor de jocuri de noroc. Restaurantele şi cafenelele hotelurilor care funcţionează în spaţii închise îi vor putea servi doar pe turiştii cazaţi în hoteluri. În ceea ce priveşte funcţionarea teraselor din cele două oraşe, acestea vor putea funcţiona doar cu respectarea măsurilor de igienă şi distanţare fizică, iar la o masă vor putea lua loc cel mult şase persoane care nu fac parte din aceeaşi familie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.