Circulaţia trenurilor a fost reluată în regionalele Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, iar la acestă oră se mai poartă discuţii pentru încetarea protestului cu angajaţii din anumite staţii din regionalele Braşov şi Timişoara, anunţă CFR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor CFR, trenurile care au fost oprite în staţiile de formare vor fi reprogramate pentru reînscrierea în circulaţie, iar cele care au staţionat în gările de pe traseu îşi vor continua parcursul până la destinaţiile finale. 

Conducerea CFR mai spune că în urma discuţiilor purtate în prima parte a zilei între conducerea companiei şi salariaţii care au declanşat acest protest spontan "s-au dat asigurări că vor fi analizate şi se vor căuta soluţii pentru revendicările şi problemele salariaţilor, aceştia fiind informaţi că odată cu aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli va fi negociată şi promovată o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la compania CFR SA". 

CITEȘTE ȘI Răzvan Cuc: Urmează o nouă rundă de discuţii cu sindicatele din CFR, de la ora 15.00

De asemenea, salariaţiilor li s-a atras atenţia că mesajul lor a fost înţeles, dar că o continuare a acestor forme de protest este în afara legii, aduce prejudicii importante companiei şi afectează toţi pasagerii care şi-au programat călătoria pentru ziua în curs, mai susţine sursa citată.  

O nouă rundă de negocieri între conducerea companiei şi sindicate este programată începând cu ora 15.00. 

O parte din angajaţii CFR au declanşat un protest spontan spontan, miercuri dimineaţă, începând cu ora 7.00, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă. Reprezentanţii CFR spuneau că din cauza grevei a fost afectată circulaţia trenurilor în şapte regionale, în gări fiind oprite, miercuri dimineaţă, aproximativ 150 de trenuri.

Angajaţii CFR vor o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă, iar miercuri au declanşat greva spontană, blocând gări, pentru că nu mai au încredere în promisiunile conducerii companiei feroviare, au declarat, pentru News.ro, sindicalişti din transportul feroviar, care au precizat că mecanicii de locomotivă ar putea opri şi ei lucrul joi. 

Anunţul de marţi al CFR SA, potrivit căruia bugetul prevede, pentru 2017, o creştere cu 22,5% a fondului de salarii, nu a fost suficient pentru angajaţi, în condiţiile în care aceştia nu mai au încredere în conducerea companiei, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC), Grigore Mare.

Liderul sindical a mai spus că principala problemă o reprezintă lipsa unei grile de salarizare eficiente, care să asigure o departajare clară între funcţii, astfel că s-a ajuns în situaţia în care jumătate dintre angajaţii CFR SA să fie plătiţi cu salariul minim pe economie.

Şi mecanicii de locomotivă ar putea declanşa o grevă spontană joi, în condiţiile în care contractul lor colectiv de muncă expiră la miezul nopţii, iar angajaţii companiei de transport pe calea ferată CFR Călători sunt şi ei nemulţumiţi de actuala situaţie, a declarat, pentru News.ro, liderul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR), Rodrigo Maxim.

”Mâine ar putea urma mecanicii de locomotivă. Angajaţii CFR Călători au şi ei cerinţe similare cu cele ale angajaţilor CFR SA, respectiv creşterea salariilor cu 25%, condiţii mai bune de muncă şi investiţii în infrastructura feroviară şi în achiziţia de garnituri noi de tren. Depourile au ajuns adevărate cimitire de locomotive”, a spus Rodrigo Maxim.

Liderul sindical a avertizat asupra faptului că mulţi angajaţi ai CFR Călători, care au responsabilităţi sporite, precum conductorii şi şefii de tren, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.