Peste 20 de proiecţii vor fi organizate, în lunile martie-aprilie, pentru elevii din toate ciclurile şcolare din mai mult de zece localităţi din ţară, în cadrul programului CinEd.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul de educaţie cinematografică a organizat sesiuni de formare în coordonarea criticului de film Andreea Mihalcea pentru aproximativ 200 de cadre didactice şi biblliotecari din cinci judeţe.

Localităţile în care s-au anunţat deja proiecţii pentru elevi sunt Bucureşti, Ploieşti, Berevoeşti, Videle, Hălchiu, Braşov, Piatra-Neamţ, Brăila, Alexandria şi Târgu-Mureş.

Proiecţiile destinate elevilor din ciclul primar includ filmele „Rentrée des classes/ Prima zi de şcoală” (1956, Franţa, r. Jacques Rozier), „Petite lumière/ Luminiţa” (2003, Franţa-Senegal, r. Alain Gomis) şi „The Blue Tiger/ Tigrul albastru” (r. Petr Oukropec, Republica Cehă, 2012).
Elevii de gimnaziu vor putea urmări şi dezbate filme precum „El espiritu de la colmena/ Spiritul stupului” (1973, Spania, r. Víctor Erice) şi „Shelter/ Adăpost” (r. 2010, Bulgaria, Dragomir Sholev), în timp ce elevilor de liceu li s-au pregătit proiecţii cu lungmetrajele „Il posto/ Postul” (1961, Italia, r. Ermanno Olmi) şi „Pierrot le fou/ Pierrot nebunul” (1965, Franţa, r. Jean-Luc Godard).

Elevii vor participa în mod activ la vizionările filmelor din catalogul CinEd şi dezbaterile interactive de la finalul acestora, coordonate de experţi în domeniu, precum Anca Caramelea, Iulia Blaga, Georgiana Vrăjitoru şi Ionuţ Mareş. Participarea la proiecţii este gratuită.

Catalogul CinEd reuneşte 16 filme de artă provenind din opt ţări europene (Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Bulgaria, Finlanda, Republica Cehă şi România), iar varietatea de formate în care filmele sunt disponibile permite proiectarea acestora în spaţii diverse - de la cinematografe cu standarde profesioniste la spaţii cu echipament minimal, precum sala de clasă sau de bibliotecă.

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.