Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, publică, miercuri, mai multe clarificări din partea profesorului Ioan Pleşa, unul dintre universitarii al căror nume este acuzat că l-a înlocuit dintr-un curs. Pleşa afirmă că a perfecţionat cursul ”Îmbunătăţiri Funciare” timp de 15 ani alături de Cîmpeanu şi l-a predat acestuia ”strict în interesul pregătirii studenţilor”, când actualul ministru a devenit titularul disciplinei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Educaţiei a postat, miercuri, pe Facebook, două pagini dintr-un document semnat de profesorul Ioan Pleşa, în care acesta oferă clarificări cu privire la unele aspecte ce ţin de continuitatea disciplinei Îmbunătăţiri Funciare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B).  

Alături de fotografii, Cîmpeanu a scris: ”Acuze demontate şi de această dată - mărturia edificatoare a profesorului Ioan Pleşa”.  

În documentul publicat de Cîmpeanu, profesorul Pleşa precizează că era titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B), iar din aprilie 1992 a început colaborarea cu Sorin Cîmpeanu, care ”a parcurs toate etapele evoluţiei didactice”.  

Pleşa explică faptul că, în 1993, Sorin Cîmpeanu a fost admis la Doctorat, sub îndrumarea sa şi a dat toate examenele necesare. În 1995, Cîmpeanu a promovat, prin concurs, în postul de asistent universitar, iar 2 ani mai târziu a devenit şed de lucrări.  

În 2000 a susţinut doctoratul, iar în 2001 a devenit conferenţiar universitar.  

”În anul 1999 (...) am iniţiat un îndrumător de lucrări practice de îmbunătăţiri funciare (...) ca suport didactic absolut necesar activităţii cu studenţii în anul III, împreună cu colectivul care susţinea aceste lucrări practice. Repartiţia capitolelor a fost făcută din interes pur didactic între cei care susţineau lucrări practice cu studenţii, pe diverse componente ale disciplinei şi aveau în momentul respectiv mai multă experienţă specializată (subsemnatul, prof. Ionel Jinga, prof Alexandru Ene şi şef lucrări Sorin Cîmpeanu)”, se arată în document.  

”În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict n interesul didactic al pregătirii studenţilor, am considerat oportun şi necesar ca domnul Sorin Cîmpeanu, devenit prin muncă proprie titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat şi pe care l-am perfecţionat vreme de 15 ani”, mai afirmă profesorul Pleşa, explicând că a dorit, astfel, să asigure continuitatea catedrei.  

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar. 

Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediţii anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 şi 1993 şi 2000.  

Jurnalista Emilia Şercan relatează că ministrul şi-a însuşit în mod fraudulos şi paternitatea creaţiei celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secţiuni din cursul universitar.   

Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educaţiei în ediţia din 2006, dar şi într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeaşi formă.  

”Anul acesta, în calitate de ministru al Educaţiei şi promotor al Proiectului ”România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 şi 2009 ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sancţiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică şi integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, scrie Emilia Şercan. 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.