Consiliul General al Capitalei a aprobat oferirea, post mortem, a Titlului de Excelenţă în domeniul medical chirurgului pediatru Alexandru Pesamosca. De asemenea, un spaţiu public din Sectorul 4 va deveni Piaţa Dr. Alexandru Pesamosca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de vineri, un proiect de hotărâre prin care i s-a conferit post mortem Titlul de Excelenţă în domeniul medical prof. univ. dr. Alexandru Pesamosca (1930-2011), unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chirurgi pediatri din România.
 
Tot vineri, Consiliul General a aprobat şi proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii de Piaţa Dr. Alexandru Pesamosca spaţiului public situat la intersecţia dintre strada Sergent Nitu Vasile cu strada Emil Racoviţă şi Bulevarul Alexandru Obregia, Sector 4. 
 
Potrivit PMB, doctorul Pesamosca şi-a dedicat întreaga carieră copiilor, operând 50.000 de copii cu malformaţii grave, pe lângă alte zeci de mii de copii trataţi şi vindecaţi pentru alte probleme de sănătate. El a operat nenumărate cazuri extrem de complicate, unele în premieră mondială, a avut pacienţi cu maladii complexe atât în ţară, cât şi în străinătate, fiind solicitat să realizeze şi operaţii în clinici din Franţa, Italia, Republica Moldova şi China.
 
În anul 2009, Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri i-a conferit cel mai înalt titlu ştiinţific, ”Medic emerit pentru contribuţii aduse la dezvoltarea chirurgiei şi ortopediei pediatrice”, în calitate de mentor al generaţiei actuale de chirurgi şi ortopezi pediatri şi pentru toate realizările obţinute.
 
Din anul 1957, a profesat că medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu”, devenind ulterior şef de clinică, până în anul 1984. A lucrat apoi la Spitalul "Marie Sklodovska-Curie” (fostul Budimex), unde a şi locuit o bună bucată de vreme, fiind şeful clinicii de chirurgie de ortopedie pediatrică din 1984 pană în anul 2000.
 
În anul 1971, timp de un an, a fost bursier la “Hôpital des Enfants Malades”, din Paris. În perioada 1972-1975 a realizat primele intervenţii de chirurgie toracică la nou-născut. În anul 1991 i s-a acordat titlul de profesor universitar, iar în anul 1993 cel de membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. În anul 2000 a primit, din partea preşedintelui României, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Comandor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.