Senatorul PNL, George Stângă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a depus un amendament, la legea privind sistemul unitar de pensii, prin care persoanele care au locuit cel puţin de 30 de ani în municipiul Galaţi şi pe o rază de opt kilometri în jurul oraşului, ar putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu doi ani, odată cu includerea acestei zone pe lista celor afectate de poluare remanentă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am avut în dezbatere, la Comisia de Mediu, o propunere de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, şi anume, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în municipiul Galaţi sau pe o rază de opt kilometri în jurul municipiului Galaţi, vor avea posibilitatea, dacă acest act normativ va fi adoptat în plenul celor două camere, să se pensioneze cu doi ani mai devreme fără a li se scădea cuatumul pensiei", a spus senatorul.

El a precizat că amendamentul depus în acest sens a primit deja aviz favorabil în Comisia de Mediu de la Senat, astfel încât, municipiul Galaţi ar putea fi inclus în lista zonelor afectate de poluare remanentă.

"Am avut câteva argumente destul de puternice. În anul 2011, conform unui studiu realizat la nivel naţional, oraşul Galaţi era pe primul loc în topul celor mai poluate oraşe din România. De asemenea, în perioada 2007-2008, instalaţiile de la Arcelor Mittal au evacuat în atmosferă aproximativ 15 tone de praf zilnic. Cea mai poluantă secţie a combinatului a fost Uzina cocsochimică care momentan este închisă, dar faptul că în perioada în care a funcţionat la parametrii maximi a poluat foarte mult oraşul nostru. Stau şi acum argument amenzile aplicate de reprezentanţii Gărzii de Mediu Galaţi şi, conform unei statistici, doar în primele şase luni ale anului 2008 amenzile cumulate au fost în valoare de 3 miliarde de lei vechi", a mai spus Stângă.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, sunt localităţi ai căror cetăţeni beneficiază de o astfel de reducere a vârstei de pensionare după ce au fost incluse pe lista zonelor afectate de poluare remanentă, însă nu atât de pronunţată cum a fost în cazul municipiului Galaţi.

"Consider că e un pas înainte acceptarea acestui amendament pe lista repectivă”, a mai spus Stângă.

Senatorul speră că până la sfârşitul anului, după parcurgerea tuturor paşilor procedurali de la Senat şi Camera Deputaţilor, amendamentul să fie aprobat şi inclus în lege.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.