O ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului va avea loc la Bucureşti, luni, începând cu ora 10:00, la Memorialul Victimelor Holocaustului, a anunţat INSHR „Elie Wiesel”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ceremonia depunerii de coroane sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Corpului Diplomatic, ai comunităţii evreieşti şi societăţii civile.

„În contextul asumării trecutului şi a angajamentului de păstrare vie a memoriei evenimentelor care au marcat istoria României în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, anul 2021 prezintă o încărcătură emoţională aparte prin comemorarea a 80 de ani de la Holocaustul în România: rebeliunea legionară de la Bucureşti (ianuarie 1941), Pogromul de la Iaşi (iunie 1941), deportările în Transnistria”, se arată într-un comunicat remis News.ro.

În luna octombrie se împlinesc 80 de ani de la începerea deportării evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud şi Bucovina de Nord în Transnistria.

Doar în octombrie 1941, mai mult de 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi alte localităţi din vecinătate au fost escortaţi în Transnistria.

În perioada 1941-1943, în lagărele şi ghetourile din Transnistria au murit între 115.000 - 118.000 de evrei locali, 105.000 - 120.000 de evrei din România şi 11.000 de romi, potrivit Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.