Cea mai modernă investigaţie de imagistică medicală, examinarea PET-CT, care poate evidenţia apariţia unei modificări oncologice cu aproximativ 6-18 luni înaintea celorlalte tipuri de proceduri imagistice utilizate în România, este disponibilă începând din luna noiembrie pentru pacienţii internaţi la Spitalul Colentina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Începând din 1 noiembrie, Spitalul Clinic Colentina pune la dispoziţia pacienţilor săi, gratuit, cea mai modernă investigaţie de imagistică medicală, examinarea PET-CT. Investigaţia este utilizată cu precădere în sfera afecţiunilor oncologice. Aceasta poate evidenţia apariţia unei modificări oncologice cu aproximativ 6-18 luni înaintea celorlalte tipuri de proceduri imagistice disponibile în România la ora actuală (ex: examen CT, examen IRM)”,anunţă unitatea medicală/

 “Principala noastră preocupare, la Spitalul Clinic Colentina, este oferirea unui diagnostic de mare acurateţe, într-un stadiu incipient al bolii urmat de elaborarea unui tratament personalizat adaptat nevoilor fiecarui pacient în parte. Lansarea serviciilor de PET-CT vine în întâmpinarea nevoilor pacienţilor oncologici, ţinând cont că această patologie are o incidenţă în permanentă creştere şi apare la vârste din ce în ce mai tinere. Pe lângă un act medical de înaltă calitate, acordăm o deosebită atenţie atât impactului psihologic pe care îl are acest tip de afecţiune, cât şi confortului pacientului încă din etapa de diagnostic”, afirmă  Dr. Ioan Bogdan Furtună, Director Medical Spitalul Clinic Colentina.

Această investigaţie este folosită în scop  diagnostic, pentru stadializare, în timpul tratamentului, precum şi la finalul terapiei.

Examinarea iniţială permite evaluarea cu o acurateţe crescută a extinderii bolii  şi este foarte utilă în alegerea tipului de tratament: chirurgie, chimioterapie şi/sau radioterapie.

Examinarea intermediară, din timpul tratamentului, ajută la evaluarea eficienţei tratamentului, oferind astfel oportunitatea stabilirii unei terapii personalizate şi ajustarea acesteia în timp real, conform necesităţilor pacientului şi evoluţiei bolii. 

Examinarea finală, la sfarşitul tratamentului, evaluează cu precizie crescută rezultatul terapeutic şi apreciază probabilitatea de reapariţie a bolii.

“Tomografia cu emisie de pozitroni (PET), combinată cu computer tomograf (CT) este cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic disponibilă în prezent la nivel mondial. Principalul beneficiu pentru pacient este evidenţierea unor eventuale leziuni maligne cu aproximativ 6 – 18 luni înainte de apariţia modificărilor structurale anatomice, Această tehnologie, aleasă corect, aduce rezultate remarcabile în managementul pacientului oncologic, prin posibilitatea personalizării tratamentului în fiecare etapă a bolii”, precizează Dr. Irina Manea, Medic specialist Medicină Nucleară Spitalul Clinic Colentina.

Investigaţia PET-CT se realizează în general de la baza craniului până în treimea superioară a coapselor. Permite astfel identificarea tumorilor primare, evaluarea metastazelor locale şi la distanţă a acestora, în cadrul unei singure investigaţii. Această procedură oferă informaţii suplimentare şi în cazul leziunilor pentru care examinarea IRM sau CT este neconcludentă sau negativă.

Investigaţia PET CT este o tehnică modernă, non-invazivă, nedureroasă şi uşor de suportat de pacient. Doza de radiaţii este semnificativ mai scăzută decât în cazul examinărilor CT native şi cu substanţă de contrast, cu atât mai mult cu cât iradierea prin examinarea CT creşte cu numărul de segmente corporeale investigate.

”La nivelul ţării noastre există un număr limitat de centre de Medicină Nucleară şi un număr şi mai mic de aparate PET-CT. În condiţiile unei incidenţe în constantă creştere a afecţiunilor de natură oncologică, necesitatea investigaţiilor de Medicină Nucleară, care au strânsă legatură cu această patologie este, de asemenea, în creştere. În concluzie, PET-CT-ul reprezintă cea mai modernă şi sensibilă investigaţie imagistică pentru evaluarea afecţiunilor ocologice. Examinarea furnizează informaţii despre prezenţa, localizarea tumorii şi extinderea sa, precum şi despre gradul de agresivitate al acesteia, permitând medicului dumneavostră să vă ofere un tratament personalizat, continuu ajustat dinamicii afecţiunii patologice, cu efecte terapeutice maxime şi efecte secundare minime”, masi spun reprezentanţii spitalului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.