Adrian Abagiu, primul medic român care a primit premiul HIMERA al Asociaţiei Europene de Tratament al Dependenţei de Opiacee, afirmă că în tratarea dependenţei de stupefiante este nevoie să existe ”alianţa terapeutică” între cei care tratează şi pacienţii dependenţi. ”Ei împreună cu noi, luptăm împotriva bolii, nu ei trebuie să lupte şi cu boala şi cu noi care nu vrem să le dăm reţetă, nu vrem să le facem o mulţime de chestii”, arată el. Medicul Adrian Abagiu vorbeşte şi despre ideea de abstinenţă şi a răspuns criticilor care spun că în tratamentul de substituţie înlocuieşti un drog cu altul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Eu recunosc, trebuie să fii puţin nebun ca să te ocupi de tratamentul acestor pacienţi. Sunt pacienţi greu de tratat, dar nu e imposibil. Trebuie să creăm acea alianţă terapeutică în care să captăm şi să le arătăm pacienţilor că ei împreună cu noi luptăm împotriva bolii, nu ei trebuie să lupte şi cu boala şi cu noi care nu vrem să le dăm reţetă, nu vrem să le facem o mulţime de chestii. Jumătate din tratamentul unei adicţii, indiferent de fel, iar dacă nu am tratament de substituţie, tot tratamentul este psihoterapia. Or, psihoterapia din păcate nu se poate face cu forţa”, a afirmat Adrian Abagiu, vineri seară, la emisiunea Medika Antidrog de la Medika Tv.
 
Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
El a subliniat că, în dependenţa de droguri, ”când pacientul nu vrea e imposibil” de tratat.
 
Medicul a răspuns şi celor care critică tratamentul de substituţie în abordarea terapeutică a dependenţilor. 
 
”Pentru că s-a tot numit tratamentul cu metadonă, tratament cu substituţie, toată lumea spune: «păi ăla nu se lasă, când înlocuieşti un drog cu alt drog». Dom'le, un pacient cu diabet, îl tratăm, el nu are insulină suficientă în corp. Cu ce îl tratezi? Tratament de substituţie cu insulină. Asta nu e stigmatizat. Dacă îi dai un opiaceu, nu se lasă. Nu trebuie să se lase. Practic, premiul pe care l-am primit de la colegii de la Societatea Europeană a fost pentru că le-am atras atenţia că încă sunt multe lucrări care abordează ca obiectiv al unui tratament abstinenţa. Dacă e o boală cronică, în ce boală cronică îmi propun eu ca pacientul să devină abstinent de insulină, să devină abstinent de antihipertensive? Păi când i-ai opri tratamentul, va fi foarte rău! Deci asta mi-a atras atenţia. Dacă noi, ca specialişti, vorbim de abstinenţă, păi restul populaţiei, colegi, medici, de alte specialităţi, ce să creadă?”, a adăugat Adrian Abagiu.
 
El a precizat că, din momentul în care s-a dovedit că dependenţa de droguri este o boală cronică, în America, toate şcolile de medicină au fost obligate să includă în curriculum ore privind adicţiile, pentru ca medicii tineri să ştie că, aşa cum tratează hipertensiunea, diabetul sau alte boli cronice, la fel trebuie să fie tratată şi dependenţa de droguri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.