Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi excepţia de necostituţionalitate şi a constatat că o prevedere din decretul 32/1954 pentru punerea în aplicare a Codului Familiei şi a Decretului privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice sunt constituţionale în măsura în care nu privesc acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei introdusă de copil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.8 alin.2 din Decretul nr.32/1954 ”, arată comunicatul de presă al CCR.

În esenţă, CCR a reţinut că „termenul în care poate fi introdusă acţiunea în stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei, de 1 an de la data naşterii acestuia, încalcă dreptul la viaţă privată al copilului, întrucât îl privează de posibilitatea de a acţiona în mod conştient şi voluntar, după dobândirea capacităţii de exerciţiu depline, în vederea stabilirii filiaţiei sale faţă de tată”.

„Or, stabilirea filiaţiei faţă de tată, ca atribut al persoanei, ca element care configurează identitatea acesteia, nu poate fi lăsată la discreţia altcuiva, respectiv a mamei copilului sau a reprezentantului legal al acestuia, care au rămas în pasivitate în acest interval de timp”, mai indică sursa citată.

Neconstituţionalitatea textului de lege criticat provine din faptul că, în calitate de titular al dreptului de a introduce acţiunea în stabilirea paternităţii, copilul nu va avea niciodată posibilitatea de a intenta personal o asemenea acţiune, întrucât după expirarea termenului de un an de la naşterea acestuia intervine prescripţia dreptului la acţiune, argumentează Curtra Constituţională.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.