Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că România, prin MAI, a demonstrat deja o foarte bună performanţă în combaterea migraţiei ilegale, arătând că este momentul să se implice şi în managementul migraţiei legale, adică să pregătească, să controleze şi să monitorizeze importul de forţă de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, printr-un comunicat de presă, că ministrul Cătălin Predoiu a participat, vineri, la Reuniunea la nivel înalt privind Parteneriatele pentru Talente, activitate organizată de Comisia Europeană, alături de comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johannson, precum şi de alţi miniştri de interne din UE.
 
“Parteneriatele pentru Talente reprezintă unul dintre aspectele cheie ale dimensiunii externe a Pactului privind migraţia şi azilul, vizând stimularea mobilităţii internaţionale şi dezvoltarea talentelor într-un mod reciproc avantajos pentru statele membre şi ţările partenere. În intervenţia sa, domnul Predoiu a subliniat că instrumentele de migraţie legală joacă un rol esenţial în discuţia generală referitoare la gestionarea fluxurilor migratorii, iar promovarea căilor legale de migraţie către UE poate reprezenta un pas înainte în reducerea migraţiei ilegale”, se arată în comunicatul MAI.
 
Ministrul a pus, de asemenea, accentul pe obiectivul general de păstrare a competitivităţii UE în economia mondială, prin atragerea de persoane calificate din întreaga lume, considerând că implicarea partenerilor externi în eforturile de gestionare a migraţiei este extrem de importantă, iar acţiunea UE trebuie să vizeze prioritar gestionarea la sursă a acestui fenomen, pentru promovarea de soluţii durabile şi eficiente.
 
În acelaşi timp, el a apreciat că sunt necesare instrumente mai bune de monitorizare a modului în care beneficiarii Parteneriatelor pentru Talente îşi respectă obligaţiile, pentru a evita producerea de mişcări secundare şi încărcarea sistemelor de azil sau migraţie.
 
Ministrul român a subliniat că, deşi MAI nu a participat până acum la acest program european, utilitatea şi eficienţa lui reclamă implicarea noastră alături de alte state membre ale UE şi de Comisia Europeană şi că MAI se va alătura acestui efort prin activităţi specifice şi coordonate cu partenerii europeni, fapt apreciat de comisarul european Johansson ca fiind extrem de pozitiv.
 
“România, prin MAI, a demonstrat deja o foarte bună performanţă în combaterea migraţiei ilegale. Este momentul să ne implicăm structurat şi în managementul migraţiei legale, adică să pregătim, controlăm şi monitorizăm importul de forţă de muncă, altfel încât să atingem simultan obiective care ţin de competitivitate, piaţa muncii, dar şi asigurarea siguranţei frontierelor şi reducerea migraţiei ilegale. MAI va fi poziţionat astfel în concertul eforturilor depuse de Comisia Europeană şi alte ministere omoloage din UE pentru managementul migraţiei legale şi reducerea migraţiei ilegale, ceea ce va promova în acelaşi timp interesele noastre naţionale în acest domeniu, dar şi pe orizontală în terţe dosare europene. Sunt bucuros că, astăzi, de Ziua Naţională, am avut ocazia să marchez un pas important în promovarea MAI şi a intereselor noastre naţionale la nivel european”, a declarat Cătălin Predoiu. 
 
De asemenea, în ceea ce priveşte România, a fost exprimat interesul atât pentru atragerea forţei de muncă calificate din statele terţe în sectoare precum IT, sănătate, producţie, turism, transporturi şi comerţ, cât şi pentru întărirea relaţiilor de cooperare cu statele terţe pe acest palier.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.