Premierul a lăsat la latitudinea noului Guvern aprobarea salariului minim pe economie în 2017, de 1.450 de lei, aşa cum a fost promis public în campania electorală, iar dacă Executivul nu va fi instalat până în 31 decembrie, atunci în 30 decembrie actualul Cabinet va prelungi actele normative până la jumătatea lunii ianuarie, a declarat preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, în urma discuţiilor purtate luni după-amiază cu reprezentanţii Guvernului, în Consiliul Naţional Tripartit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Domnul prim-ministru, apreciind rezultatul alegerilor de ieri, a considerat că există toate premisele ca un nou Guvern să poată fi instalat până la sfârşitul lunii decembrie, iar acesta să fie în măsură să ia o decizie legată de salariulul minim pe economie, ţinând cont inclusiv de angajamentul partidului, care are cele mai mari şanse să conducă acest guvern şi care s-a angajat public la 1.450 lei, salariul minim garantat în plată pe economie pentru 2017", a afirmat Bogdan Hossu. 

Potrivit acestuia, premierul ar fi promis că, în cazul în care nu va fi constituit noul Guvern, actualul executiv va prelungi până la jumătatea lunii ianuarie HG în vigoare.

"În caz excepţional, dacă nu se constituie noul Guvern până la 31 decembrie, pe 30 de decembrie actualul Guvern va da o HG de prelungire a salariului minim pentru luna ianuarie, lăsând la latitudinea noului guvern care va trebui să-şi asume HG pentru salariul minim pe economie până la jumătatea lui ianuarie", a mai spus Hossu. 

În ceea ce priveşte celelalte teme, precum salarizarea unitară pentru sectorul bugetar, ce ar fi trebuit discutate în Consiliul Naţional Tripartit, acestea ar urma să fie dezbătute cu viitorul guvern. 

"Pentru reuniunea de joi, legată de legea salarizării unitare pentru sectorul bugetar, a rămas că aceasta nu mai are loc şi va rămâne o reuniune informală, întrucât nu are sens. Guvernul actual va lăsa pe site, nu spre dezbatere publică, ci spre infomare, acest proiect, dar joi, la Ministerul Muncii, comisia de dialog social va analiza ipotezele de lucru ale construcţiei legii", a adăugat preşedintele Cartel Alfa.

La discuţiile din Consiliul Naţional Tripartit a participat şi premierul Dacian Cioloş. 

Înaintea Consiliului Naţional Tripartit, confederaţiile sindicale şi patronale au discutat, vineri, despre valoarea salariului minim pe economie în 2017 şi data de la care acesta ar trebui să fie majorat, însă nu au reuşit să ajungă la un consens.

În cadrul discuţiilor, patronatele nu au ajuns la un punct de vedere comun privind creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2017, unele confederaţii fiind de părere că majorarea ar trebui să fie făcută din 1 mai 2017. Alte confederaţii patronale au solicitat excluderea unor sectoare de activitate din sfera de aplicabilitate a salariului minim.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale spuneau că ar renunţa la propunerea iniţială ca salariul minim pe economie să crească, din 1 ianuarie 2017, de la 1.250 la 1.450, iar dacă s-ar ajunge la un consens în Consiliul Naţional Tripartit, ar fi de acord ca majorarea să fie de 150 de lei, până la 1.400 de lei. Sindicaliştii mai afirmau însă că opţiunea Guvernului ar fi ca salariul minim din 2017 să fie de 1.350 de lei, sub nivelul produs de confederaţiile sindicale. 

Reprezentanţii Executivului au discutat şi în 28 noiembrie, în Consiliul Naţional Tripartit, cu partenerii sociali despre nivelul salariului minim în 2017.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, declara atunci că intenţia Guvernului este îngheţarea salariului minim la 1.250 de lei pentru 2017, în timp ce partea sindicală a propus o creştere cu 200 de lei, respective 1.450 de la 1 ianuarie 2017. 

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, declara vineri că Guvernul nu şi-a exprimat deocamdată nicio poziţie asupra salariului minim din 2017, ci a mediat un dialog între sindicate şi patronate pe această temă.

"Noi vrem să ascultăm ce spun cele două părţi ale parteneriatului social. Am pus la dispoziţie celor două părţi un studiu care are multiple scenarii, de la o creştere de 5 la sută la o creştere de 20 la sută a salariului minim pe 2017. Nu a existat niciodată până acum o poziţie a Guvernului care să susţină o creştere mai mică sau o îngheţare", a spus Pîslaru.

Salariul minim brut pe economie a crescut, de la 1 mai 2016, cu 19%, de la 1.050 de lei la 1.250 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.