Cartel Alfa a lansat o petiţie pentru creşterea salariului minim, aceasta fiind semnată deja de peste 61.000 d persoane. Sindicaliştii afirmă că angajaţii pe salariul minim sunt condamnaţi la sărăcie atât în timpul perioadei active, dar şi la pensie. Potrivit sindicaliştilor, un român ar trebui să câştige un salariu net de 2.818 lei pentru a putea acoperi cheltuielile lunare, dar salariul minim net în România este stabilit la 1.386 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Angajaţii pe salariul minim sunt condamnaţi la sărăcie atât în timpul perioadei active, dar şi la pensie. După un stagiu complet de cotizare, ei vor primi pensii de doar 1000 de lei”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Cartel Alfa.  

Aceştia cer românilor să semneze petiţia ”Cerem salariul minim european!”, semnată deja de peste 61.000 de persoane. 

”În majoritatea statelor Uniunii Europene, salariile minime sunt prea mici faţă de celelalte salarii sau prea mici pentru a asigura un trai decent. Parlamentul şi Comisia Europeană propun ca salariile minime din fiecare ţară să acopere cheltuielile lunare. Lucrătorii din Uniune ar fi protejaţi prin salarii minime adecvate, care să le permită trai decent oriunde ar lucra. Fără asigurarea unor condiţii de muncă şi de trai acceptabile nu se vor putea clădi economii şi societăţi echitabile şi puternice. Guvernul României pune în pericol şansele tuturor cetăţenilor europeni la salarii minime care să le permită un trai decent”, arată iniţiatorii petiţiei.  

Potrivit acestora, oficiali români au făcut demersuri împotriva adoptării directivei europene.  

”Ei au lăsat să se înţeleagă că România doreşte ca salariul minim să fie unul care nu acoperă cheltuielile lunare. Mai mult, au invocat aceleaşi temeri privind creşterea inflaţiei, falimentarea firmelor sau creşterea şomajului, deşi în urma creşterilor salariale din ultimii 10 ani aceste lucruri nu s-au întâmplat. În România, cheltuielile lunare pentru un trai minim decent sunt calculate prin coşul minim de consum. Conform calculelor din anul 2020, un român ar trebui să câştige un salariu net, în mână, de 2.818 lei pentru a putea acoperi cheltuielile lunare. Dar salariul minim net în România este stabilit la 1.386 lei. El este mult sub limita unui trai decent şi condamnă angajaţii la sărăcie”, se mai artă în document.  

Iniţiatorii precizează că situaţia României nu este unică, tocmai de aceea Comisia Europeană propune o lege cu aplicare în întreaga Uniune. 

”Salariaţii români ar putea trăi şi ei precum italienii şi spaniolii dacă preşedintele Iohannis şi Guvernul nu s-ar împotrivi salariului minim decent. Dezbaterile şi deliberările pentru Directiva europeană care ar schimba modul de stabilire al salariilor minime sunt în plină desfăşurare. Acum e cel mai bun moment să ne mobilizăm, înainte de a se lua o decizie finală de către Parlamentul şi Consiliul European”, au mai transmis sindicaliştii.  

Cartel Alfa susţine că, dacă directiva europeană nu va fi adoptată, doar în România, peste un milion de angajaţi pe salariul minim vor continua să trăiască la limita supravieţuirii.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.