Sute de tineri care tocmai au terminat liceul au mers să se înscrie la ASE, luni, însoţiţi de părinţi sau bunici. Unii dintre ei, absolvenţi de profil Filologie, recunosc că nu au multe în comun cu economia, dar trebuie să termine o facultate. "Nu ni se potriveşte, dar vrem să facem o facultate”, spune una din tinerele aflate la coadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu medii mai mari sau mai mici, încrezători sau timizi, cei care au optat pentru un viitor în economie s-au aşezat cuminţi în faţa sediului Academiei, mulţi dintre ei venind însoţiţi de părinţi. Privind în gol aşezaţi la umbră, tinerii aşteaptă plictisiţi să intre în clădire pentru a-şi depune dosarele la facultăţile dorite.

Purtând tricouri verzi pe care scrie "Economie Agroalimentară şi a Mediului”, mai mulţi băieţi, dar şi fete se plimbă printre proaspeţii absolvenţi de liceu.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

 Aflaţi în ultimul an la ASE, la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului (de aici şi tricourile), Alex şi Bogdan spun că, deşi este prima zi de înscrieri şi întotdeauna a fost aglomeraţie la depunerea dosarelor la ASE, nu este la fel de plin ca în alţi ani: "Au venit cu părinţii, de-aia par mai mulţi”.

Candidaţi, în prima zi de înscrieri la ASE: Nu ni se potriveşte, dar vrem să facem o facultate (Foto: Cristina Radu)
Candidaţi, în prima zi de înscrieri la ASE: Nu ni se potriveşte, dar vrem să facem o facultate (Foto: Cristina Radu)

Ei se află acolo ca să ofere informaţii şi să îi îndrume pe cei care au venit să se înscrie.

"Sunt copii care vin cu media 7 la bacalaureat şi vor să se înscrie la programe unde se intră cu medii peste 9,50. Nu îşi dau seama că îşi depun dosarul degeaba acolo. Noi încercăm să îi reorientăm, dar nu avem cu cine să ne înţelegem”, povesteşte Alex strâmbând din nas.

Tot Alex şi Bogdan mai spun că cei mai mulţi absolvenţi de liceu optează pentru Contabilitate şi Cibernetică, acolo unde ultimele medii de admitere sunt cele mai mari - peste 9.

La primul etaj al Academiei se fac înscrierile la Facultatea de Marketing. Foştii elevi stau la coadă în şir indian pentru a-şi depunde dosarele. Deşi e coada până la uşă, lucrurile merg rapid şi nimeni nu se plânge.

Candidaţi, în prima zi de înscrieri la ASE: Nu ni se potriveşte, dar vrem să facem o facultate (Foto: Cristina Radu)
Candidaţi, în prima zi de înscrieri la ASE: Nu ni se potriveşte, dar vrem să facem o facultate (Foto: Cristina Radu)

Ana stă sprijinită de perete şi îşi aşează actele în dosar. A terminat un liceu cu profil uman, iar media la bacalaureat cu care intenţionează să impresioneze este 9,96 şi nu îşi face griji că nu va intra printre primii la ASE. Ea spune că, deşi a făcut ştiinţe sociale, se descurcă foarte bine cu economia.

La etajele superioare sunt foarte puţini tineri care aşteaptă să se înscrie la diversele programe oferite de ASE. La parter, însă, două cozi lungi se întind până la ieşire. Spusele studenţilor de la Economie Agroalimentară şi Mediu sunt confirmate: bătaia se dă între cei care vor să intre la Cibernetică sau Contabilitate.

Două fete spun că aşteaptă acolo de o jumătate de oră, dar coada s-a micşorat semnificativ de la ora 9 şi jumătate. Andreea şi Crina, absolvente ale Liceului Teoretic "Lucian Blaga” din Bucureşti, Filologie, nu se laudă cu medii mari la bacalaureat. "Nu ni se potriveşte, dar vrem să facem o facultate”, spune una din ele. Întrebate de ce au ales Contabilitate, răspund: "Încercăm şi aici, dar şi la Management. Vedem unde intrăm...”.

Afară, două bunici îşi aşteaptă nepoatele. "Pe vremea mea veneau aici şi stăteau cu nopţile”, spune una dintre femei.

Candidaţi, în prima zi de înscrieri la ASE: Nu ni se potriveşte, dar vrem să facem o facultate (Foto: Cristina Radu)
Candidaţi, în prima zi de înscrieri la ASE: Nu ni se potriveşte, dar vrem să facem o facultate (Foto: Cristina Radu)

Nepoata sa a luat examenul de bacalaureat cu o medie peste 8. Ea a optat pentru două programe în cadrul Academiei de Studii Economice şi urmează să se înscrie luni şi la Facultatea de Administraţie şi Afaceri a Universităţii din Bucureşti. Speră să intre la ASE şi, mai ales, să ocupe un loc la buget.

"Ar fi fost mai corect să se dea examen de admitere, ca şansele să fie egale”, spune bunica Iuliei.

"Sunt elevi care termină un liceu cu profil uman şi vin la economie doar ca să facă o facultate şi au şanse mai mari să intre, pentru că au şi medii mai mari, deşi nu au treabă cu economia”, continuă ea, considerând că, deşi poate părea mai uşor pentru copii să scrie un eseu motivaţional fără să se mai streseze cu un alt examen, este mai corectă admiterea prin examen pentru simplul fapt că se trece la un alt nivel.

Multe licee nu au eliberat încă diplomele de bacalaureat şi nici adeverinţele înlocuitoare, acesta fiind, poate şi motivul pentru care celebra coadă de la ASE a fost mult mai mică luni, în comparaţie cu ceilalţi ani.

Înscrierile la ASE continuă până în 22 iulie, iar pentru a se înscrie absolvenţii trebuie să adauge la dosar, printre actele necesare, un eseu motivaţional.

 Academia de Studii Economice are 12 facultăţi şi le pune la dispoziţie tinerilor 5.881 de locuri, dintre care 2.819 locuri la buget. Ultima medie de admitere din sesiunea iulie 2015 a fost 6, pentru Facultatea de Economie şi Comunicare Economică în Afaceri şi a ajuns la 9,63, la Facultatea de Cibernetică Economică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.