Fosta administraţie a Sectorului 5 al Capitalei, condusă de social-democratul Daniel Florea, a achiziţionat cadouri în valoare de aproximativ 7,5 milioane de euro destinate elevilor şi profesorilor, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Primăriei de sector. Pachetul destinat elevilor este în valoare de 1.192 de lei fără TVA şi conţinea mai multe tipuri de dulciuri şi ciocolată din Franţa şi Belgia, nefiind însă precizate criteriile după care au fost acordate. În cazul profesorilor, valoarea unui singur pachet a fost de 4.614,75 lei fără TVA şi conţinea un pix Montegrappa, o agendă şi o cutie mică de bomboane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În timp ce în Sectorul 5 sunt numeroase şcoli nefinalizate, încă în construcţie, fără avize ISU, fără recepţii făcute, cu o lipsă acută la buget pentru finanţarea acestora, cu comenzi date constructorilor fără a avea acoperire bugetară, vechea administraţie a făcut cadouri profesorilor şi elevilor, în valoare totală de 36.425.172 lei, adică aproximativ 7,5 milioane de euro. Achiziţia a fost făcută de către societatea Economat SRL la sfârşitul anului trecut”, conform paginii de Facebook a Primăriei Sectorului 5.
Pentru elevi au fost achiziţionate 14.500 de pachete, în valoare de 1.192 lei pachetul - fără TVA. Fiecare pachet conţinea mai multe tipuri de dulciuri şi ciocolată din Franţa şi Belgia. Factura pentru cadourile oferite elevilor se ridică la 14.767.200 lei.
Nu este clar care au fost criteriile prin care s-au acordat aceste cadouri, având în vedere că în Sectorul 5 sunt aproximativ 26.000 de elevi, ceea ce înseamnă că doar parte dintre aceştia au primit pachetele respective. Societatea Economat SRL a ştiut numărul de elevi din Sectorul 5 atunci când a achiziţionat tablete, nu şi când a făcut achiziţia de cadouri, susţin reprezentanţii primăriei.
 Pentru profesori şi cadre auxiliare au fost achiziţionate 3.200 de pachete în valoare totală de 17.295.600 lei. Valoarea unui singur pachet a fost de 4.614,75 lei fără TVA şi conţinea ”celebrul pix Montegrappa, o agendă care valorează aproape cât un televizor şi o cutie mică de bomboane”. 
 Având în vedere că facturile înregistrate la Primăria Sectorului 5 nu au fost însoţite şi de documentaţia cu contracte, comenzi, avize de expediţie, procese verbale sau oferte, Primarul Sectorului 5 Cristian-Piedone Popescu a cerut returnarea facturilor.
 Achiziţia ar fi fost făcută în baza unei Hotărâri ale Consiliului Local nr. 252/ 31.20.2019, în care se prevedea că, de fapt, cadourile reprezintă „produse necesare funcţionării unor instituţii publice/ societăţi comerciale din subordinea Consiliului Local Sector 5, precum şi de unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din Sectorul 5 sau cu ocazia organizării unor evenimente culturale”, dar fără comandă scrisă de achiziţie.
În acest moment, în stocul Primăriei Sectorului 5 mai există peste 100 de pachete destinate profesorilor, adică pachete în valoare de peste 100.000 de euro.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.