Elevii Liceului de Artă din Buzău au realizat la solicitarea Primăriei municipiului prima trecere 3 D din oraş, o zebră desenată astfel încât să dea impresia şoferilor că au în faţă nişte obstacole, rolul fiind ca aceştia să reducă viteza şi astfel să se diminueze numărul accidentelor din jurul şcolilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit viceprimarului Buzăului, Ionuţ Apostu, ideea a fost împrumutată din ţările nordice iar după ce a solicitat autorizaţie de la Poliţia Rutieră a luat legătura cu elevii de la Liceul de Arte din Buzău care au realizat proiectul.

“Ideea e preluată de pe internet, am văzut pe un site de ştiri din Islanda o iniţiativă referitoare la o noutate în materie de reducere a accidentelor în zona şcolilor prin desenarea unei treceri de pietoni 3 D. Pe baza acestui efect specialiştii străini au zis că se pot reduce accidentele pentru că şoferii, involuntar, când vizualizeauă efectul tridimensional reduc viteza”, a declarat viceprimarul Ionuţ Apostu.-

O astfel de trecere de pietoni poate fi realizată doar pe străzile cu sens unic, pentru că iluzia optică se creează doar daca trecerea de pietoni este privită dintr-un anumit unghi.

"Este nevoie ca unghiul de fugă să fie la şapte metri de la trecerea propriu-zisă. Salariaţii de la societatea URBIS ne-au ajutat cu şabloane şi vopsea rutieră, apoi am întins sfori pentru a trasa liniile în perspectivă, astfel încât să creeze un singur unghi de fugă. Aşa am trasat umbrele care creează iluzia optică. Şoferul aflat la volan, din unghiul de fugă, vede că dungile albe de pe trecerea de pietoni plutesc. Astfel, va încetini. Dacă un pieton se afla pe liniile albe de pe trecere, efectul 3D este si mai mare", a declarat profesorul Ana Maria Bogles de la Liceul de Arte, coordonatorul proiectului,

Dacă scopul acestui proiect va fi atins, autorităţile  spun că vor multiplica zebrele tridimensionale şi în alte zone din oraş, considerate a fi unele cu risc crescut pentru pietoni. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.