Singurul centru de echitaţie din Buzău a fost înfiinţat în urmă cu doi ani de un buzoian care a decis să îşi îndeplinească un vis în condiţiile în care nu ştia mai nimic despre cai şi pentru care nu a contat că în Buzău, statul deţine două herghelii cu sute de cai la Ruşeţu şi Cislău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Prima dată, prin 2018 mi-am luat un cal pentru mine de la Bucureşti pe care îl ţineam la o fermă în Pantelimon unde mergeam în fiecare week-end. Acolo am învăţat, cu un prieten, cum se dresează un cal şi multe alte chestii despre cai. Eu aveam o pasiune pentru cai, la modul că îmi plăceau foarte mult, dar acum îmi dau seama că nu ştiam mare lucru despre ei. După câteva luni, cunoscând-o şi pe Elena şi ea pasionată de cai la rândul ei, am decis că este obositor să plec săptămână de săptămână la Bucureşti şi am început să întreb în stânga în dreapta unde aş putea să ţin calul ca să fie mai aproape de mine.  Într-o zi m-a sunat Elena şi mi-a zis că unor vecini de aici le-a murit calul şi că ar avea un loc în grajd. Am venit într-o noapte, era un grajd de ţară, nu chiar ce voiam dar au acceptat pentru o sumă modică să mi-l găzduiască iar eu veneam zilnic pe aici şi cutreieram dealurile cu Argento, primul meu cal care avea 16 ani atunci”, a povestit Alexandru Iacob proprietarul Centrului de Echitaţie şi Agrement Nişcov.

Cum calul avea nevoie de antrenament, Alexandru şi-a improvizat un manej pe o păşune situată pe un deal aflat lângă proprietatea celor care îi găzduiau calul şi peste câtva timp s-a trezit cu proprietarul terenului supărat că acesta i l-a ocupat abuziv.

„Am bătut câţiva ţăruşi  şi am legat nişte sfoară între ei pe o păşune aici  şi aşa mi-am făcut primul meu manej. La câteva zile după m-am trezit cu proprietara terenului că cine mi-a dat voie, că cum îmi permit să intru pe terenul dânsei ... I-am spus că îi plătesc  ce am stricat, taxe, chirie, impozit etc. Mi-a spus - NU, dacă vrei îl cumperi!- Aşa a început visul meu!. Am reuşit să cumpăr două bucăţi de teren apoi şi pentru că şi Elenei îi trebuia un cal am mai cumpărat un cal. Cum spaţiul era mic am zis că trebuie să îmi fac un grajd aşa cum voiam. Nu ştiam nimic despre construcţii dar am găsit doi băieţi în sat unu mai lucrase în construcţii şi aşa ne-am apucat noi trei de am făcut un grajd cu cameră pentru şei, cu grup sanitar cu tot ce trebuie”, povesteşte Alexandru Iacob despre cum a început totul în anul 2019.

După ce a terminat grajdul şi a mai cumpărat încă trei cai ajungând la cinci exemplare şi a trebuit să refacă manejul întrucât s-a dus vestea şi clienţii au început să vină.

„A trebuit să refac manejul pentru că auzise lumea şi începuse să vină să vadă ce şi cum. Am fost şi suntem de altfel primul şi singurul centru de echitaţie din Buzău. Avem aici în judeţ două herghelii mari la Ruşeţu şi Cislău dar hergheliile se ocupă de montă, de perpetuarea speciei, de orice altceva dar la ei nu se face echitaţie. La noi este singurul loc pe o raza de peste 100 de kilometri unde copii vin şi învaţă de la zero cum să călărească, să cunoască calul, să cunoască un harnaşament la cal, să ştie de ce se sperie calul cum să se apropie de el şi aşa mai departe”, povesteşte proprietarul centrului de echitaţie.

Şi nu doar copii au ce învăţa la centrul de echitaţie. Proprietarul acestuia spune că şi el a avut extrem de multe lucruri de învăţat de când a decis să îşi ducă la îndeplinire visul.

„Am constat că îmi trebuie încă un grajd de vară, mi-am făcut un fânar pentru ca ţineam furajele cu o folie şi cum sufla vântul aveam treabă să o pun la loc. Nu ştiam de unde să cumpăr furaje şi cum se hrănesc caii. În prima iarnă am luat 1700 de baloţi de furaje pentru o iarnă pentru 5 cai. Am consumat 800 deci vă daţi seama că habar nu aveam cât mănâncă. Apoi a trebuit să iau fiecare cal în parte pentru că fiecare cal este unic în felul său şi să îi aflu comportamentul să ştiu la ce se sperie şi să îi aduc oarecum la acelaşi nivel. Totodată am mers cu ei prin pădurile din jur odată să îi văd cum se comportă pentru că este o pădure tânără, neexploatată, unde sunt şi animale sălbatice dar şi pentru a învăţa zona. Nu vă spun de câte ori m-am rătăcit la lăsarea serii  şi doar cu ajutorul cailor am ajuns acasă viu şi nevătămat. Acum cred că am învăţat fiecare potecă şi ştiu zona la perfecţie. Numai după ce am învăţat să călăresc foarte bine în şa şi caii au devenit docili şi protectori am început să predau lecţii de călărie şi să fac plimbări ecvestre în siguranţă. Între timp şi eu şi Elena am absolvit un curs de monitor turism ecvestru şi suntem acreditaţi de Federaţia Română de Turism Ecvestru”.

Vestea că la Nişcov, un sat situat la doar 10 kilometri  de oraş, copii dar şi adulţii pot învăţa să călărească s-a răspândit rapid iar oamenii au început să îşi dorească să prindă tainele acestui sport. Totul se face numai cu programare şi numai cu echipamentul de protecţie necesar, siguranţa fiind prioritară.

„Prima lecţie începe la sol. Se învăţă ce înseamnă un frâu, ce înseamnă o şa, cum se perie un cal, cum se harnaşează un cal, cum te apropii de el, cum te comporţi astfel încât să te accepte animalul. Totul este în siguranţă. Din a doua lecţie se îmbracă echipamentul de protecţie şi se urcă pe cal prima dată în manej, la coardă apoi uşor, uşor în funcţie de fiecare om avansăm şi învăţăm trap, galop etc. La centrul nostru lucrăm doar cu cai mari, nu avem ponei şi din această cauză acceptăm doar copii de peste 8-9 ani pentru că până la această vârstă copilul nu prea înţelege ce înseamnă teama, apoi după 9 ani ai şi o altă condiţie fizică să poţi să dai un călcâi la cal, să tragi de dârlogi să se oprească. O altă condiţie obligatorie, nimeni nu se suie pe cal fără echipamentul de protecţie fără tocă şi vestă fie că merge să călărească în manej fie că merge în natură. Punem extrem de mare accent pe siguranţă”, a spus Alexandru Iacob.

Buzoianul îşi propune ca din toamnă să amenajeze la Nişcov şi un loc de cazare pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în preajma cailor şi îşi doreşte să organizeze în locaţie tabere tematice pentru copii care vor să înveţe cât mai multe despre acest animal nobil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.