Peste 93.000 de păstrăvi aflaţi în singura păstrăvărie din Buzău aparţinând Romsilva au fost sacrificaţi, după ce analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului septicemiei virale hemoragice la păstrăvi curcubeu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moga, boala a fost descoperită în urma analizelor periodice care se fac, iar ulterior a fost confirmată de laboratorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.

"În data de 19 noiembrie a apărut o suspiciune la un bazin din cele 25 de bazine existente ale păstrăvăriei de la Calvini, iar în data de 13 decembrie s-a confirmat prezenţa virusului septicemiei hemoragice virale la păstrăvul curcubeu, aceasta fiind singura păstrăvărie din Buzău", a precizat Moga.

Potrivit sursei citate, a fost luată decizia sacrificării tuturor peştilor din respectiva crescătorie, chiar dacă o parte din peşti ar fi putut merge către consumatori.

"Au fost ucişi toţi peştii existenţi la nivelul păstrăvăriei, undeva în jur de 93.500 de peşti. S-a luat măsura uciderii tuturor peştilor pentru că, deşi unii puteau fi livraţi, ei trebuiau livraţi la un producător care tratează apele reziduale rezultate în urma procesării, iar virusul se poate transmite prin apă", a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.

Este pentru prima dată când păstrăvăria de la Calvini, judeţul Buzău, se confruntă cu o astfel de problemă, chiar dacă la nivelul ţării au mai fost astfel de focare. În urma anchetei epidemiologice nu s-a găsit însă vreo legătură între vreunul din focarele preexistente şi se ia în calcul varianta ca virusul să fi apărut datorită păsărilor sălbatice.

Valoarea peştilor sacrificaţi urmează a fi stabilită de o comisie constituită special în acest scop, iar repopularea bazinelor se poate face numai după şase săptămâni de la dezinfecţia şi golirea lor completă.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.