Mai mulţi buzoieni, copii şi adulţi, au fost împărtăşiţi, în pofida precauţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, cu aceeaşi linguriţă şi din acelaşi potir în Catedrala Sfântul Sava, într-o ceremonie la care a asistat şi preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, cu ocazia sfinţirii Catedralei de la Buzău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duminică dimineaţă un sobor de 5 preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Ciprian Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a oficiat slujba de sfinţire a Catedralei Sfântul Sava urmată de Sfânta Liturghie. Ceremonia de sfinţire a început în jurul orei 7.00 şi s-a finalizat la orele prânzului. Accesul credincioşilor în biserică a fost limitat, iar mare parte din cei prezenţi au purtat mască. 

Pe lângă preoţi şi membrii corului bisericesc care nu au purtat măşti au existat şi credincioşi care au renunţat la aceasta în interiorul bisericii. Printre aceştia şi primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, dar şi alţi invitaţi.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Sosirea preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost anunţată pentru ora 10.30, când primarul municipiului Buzău a ieşit din biserică şi s-a întors însoţit de Marcel Ciolacu, ambii purtând mască. După sosirea lui Ciolacu, un preot s-a deplasat la persoanele care nu purtau mască, cerându-le să respecte regulile şi să îşi acopere nasul si gura.

La finalul Sfintei Liturghii, mai mulţi copii, dar şi adulţi, au fost împărtăşiţi de preoţi cu aceeaşi linguriţă, în pofida precauţiilor impuse de pandmeia de COVID -19,la ceremoniE fiind prezent şi Marcel Ciolacu. De asemenea, şi preoţii care au oficiat slujba au primit împărtăşanie direct din potir de la Înaltpreasfinţitul Ciprian.

FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian

Conform HG de prelungire a stării de alertă, activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

”În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune)”, prevede Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşurile de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase pe durata stării de alertă publicat în luna mai în Monitorul Oficial.
Ideea iniţială era ca pentru împărtăşanie să fie utilizate lingurinţe de unică folosinţă, însă a fost respinsă categoric de reprezentanţii bisericii.
La acel moment, Biserica Ortodoxă Română anunţa că împărtăşirea comună se amână deşi folosirea aceleiaşi linguriţe nu a fost niciodată sursă de contaminare, rămânând posibilitatea împărtăşirii individuale.
Plângeri la adresa Arhiepiscopului Tomisului legate de folosirea aceleiaşi linguriţe la împărtăşanie au fost clasate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.