Autorităţile sanitar veterinare din Buzău susţin că nu există nicio legătură între focarele de pestă porcină africană confirmate săptămâna trecută şi cel confirmat joi noaptea, la Puieşti, cele trei situaţii apărţnd din cauza neglijenţei umane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit directorului DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, între focarul confirmat joi noapte, la o microfermă din localitatea Puieştii de Jos, comuna Puieşti, şi cele două focare de pestă porcină africană de la Pănătău şi Lunca nu există nicio legătură.

”Între aceste focare e o distanţă de circa 100 de kilometri. Legătură între aceste focare nu există. La Puieşti e un focar primar, fără legătură cu alt focar. Din datele strânse până acum, există posibilitatea destul de accentuată să fie rezultatul tot a unei vehiculări umane”, a declarat Botezatu.

Acesta a explicat că aproximativ 90 de animale au fost sacrificate în exploataţia în care a apărut nouă focar, înainte de primirea rezultatelor finale care confirmau fpcarul, dar decizia, deşi radicală, a fost necesară pentru protejarea animalelor din restul satelor comunei Puieşti.

”Am decis pe loc uciderea imediată a întregului efectiv, este o măsură pe care legislaţia o permite cu recoltarea de probe de la animale înainte de a ucide, ceea ce s-a şi efectuat, o măsură extremă, dar absolut necesară într-o situaţie de criză. Dorim să protejam animalele sănătoase din zonă şi să reducem pe cât posibil pagubele economice ulterioare sau colaterale. O decizie radicală, asumată, buletinele de analize venite ulterior au dovedit că a fost şi o decizie corectă”, a declarat Botezatu.

După confirmarea focarului, joi seară în jurul orei 23.00,  autorităţile au luat măsuri de dezinfecţie completă a exploataţiei afectate şi a zonei adiacente. Perimetrul a fost izolat, iar locuitorii au fost avertizaţi cu privirile la măsurile pe care trebuie să le ia şi ce trebuie să urmărească la animalele pe care le au în gospodării.

De asemenea, s-a luat decizia interzicerii transportului de carne sau semipreparate din carne în zonă. Deşi zona în care a fost confirmat focarul de pestă porcină africană este oarecum izolată de restul satelor din Puieşti, oamenii sunt deja disperaţi. Ei se tem ca autorităţăile să nu treacă la sacrificarea preventivă a tututor porcilor din comună.

”E un dezastru care a căzut pe capul nostru, e vorba de simţul de proprietate pe care il au gospodarii, de ataşamentul pe care  îl au facţă de animalele pe cxare le au crescut,  de investiâia în gospodăria fiecăruia şi sperăm că măsurile vor fi luate cu calm, să limităm sau să stopăm acest fenomen, dar nici să nu producem mai mult rău decât s a facut pana acum, fără voia noastră. Să-I spui ţăranului că porcul lui nu mai e al lui nu e uşor nici pentru medicul care vine să  omoare animalul, nici pentru noi, autorităţile,  care suntem undeva la mijloc ”, a declarat primarul comunei Puieşti, Florin Leaua.

Acesta este al treilea focar de pestă porcinăă africană din judeţul Buzău, după cele de la Lunca şi Pănătău.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.